U Rožajama organizovan radni sastanak Vjerskoprosvjetne službe sa mladim imamima

Enis ef. Burdžović na radnom sastanku sa imamima
Enis ef. Burdžović na radnom sastanku sa imamima

Rožaje – U organizaciji Vjerskoprosvjetne službe Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, sinoć, 11.12.2011. godine, u Rožajama je upriličen sastanak mladih imama iz Plava, Gusinja, Petnjice, Rožaja i Bijelog Polja. Sastankom je predsjedavao rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Enis ef. Burdžović, a ispred medrese “Mehmed Fatih” sastanku je prisustvovao sekretar Amer ef. Šukurica.

Vjerskoprosvjetna služba je upriličila ovaj radni sastanak sa mladim, energičnim i visokoobrazovanim imamskim kadrom na sjeveru, da bi podstakla i usmjerila njihov entuzijazm i radnu energiju ka jedinstvenim ciljevima prosperiteta islama i jačanja aktivnosti Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Na sastanku je bilo riječi o izazovima i preprekama koje ometaju i otežavaju rad imama na terenu, osobito u odborima na sjeveru. Jednoglasan je bio zaključak da lociranje i prepoznavanje problema ne prestavlja prepreku već doprinosi napretku zajedničkog da'vetskog djelovanja.

Radni sastanak u Rožajama
Radni sastanak u Rožajama

Učesnici sastanka su iscrpnim debatama iznjedrili zaključak da u pomenutim odborima postoji zadovoljavajući kadrovski potencijal, te da postoji potreba da imami osjećaju svoja angažman kao neraskidivi element tijela Islamske zajednice.

Kako je sastanak bio radnog karaktera, tako se i nije završilo samo na prijedlozima. Dogovorene su konkretne dave'tske aktivnosti učesnika u predstojećem zimskom periodu, Akcenat je stavljen na međuodborsku razmjenu imamskog kadra i zimski ciklus predavanja učesnika sastanka. Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe je predložio učesnicima trajnu akciju pod sloganom „prva džuma u mjesecu“. Ideja je da svaku prvu džumansku hutbu u mjesecu u pomenutim odborima održavaju profesori medrese i službenici Mešihata. Ovaj prijedlog je naišao na jednoglasan pristanak učesnika sastanka. Također, obzirom da je redovita praksa da se svakog ponedeljka u medresi održavaju tribine, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe je predložio da učešće u ovim tribinama uzmu i učesnici ovog sastanka.

Na kraju sastanka, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe se zahvalio učesnicima na odzivu i doprinosu ovom sastanku, te prenio stav Mešihata da su imami neraskidivi element ove institucije, i da je njihov i dosadašnji doprinos u afirmaciji islamskog poziva nesumnjiv.

Na poziv Enes ef. Klimente, sledeći sastanak ove vrste u doglednom periodu će biti upriličen u džematu Vrševo.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.