U Rožajama održana promocija knjige “Veliki imami i vođe islamskog pokreta u savremenom dobu”

Prof. Džemo ef. Redžematović i mr. Salih ef. Čolaković na promociji u Rožajama
Prof. Džemo ef. Redžematović i mr. Salih ef. Čolaković na promociji u Rožajama

Rožaje – Dana, 29. aprila 2011. godine, u organizaciji Odbora Islamske zajednice Rožaje u velikoj sali Centra za kulturu održana je promocija knjige “Veliki imami i vođe islamskog pokreta u savremenom dobu”, autora Abdullah ‘Akil Sulejman El-‘Akil koju je preveo direktor Islamskog kulturnog centra u Mostaru mr. Salih ef. Čolaković.

Na promociji su govorili glavni imam u Podgorici prof. Džemo ef. Redžematović koji je istakao važnost ove knjige, te spomenuo jednog od velikih imama i vođa Hasan el-Benna. Ovaj osnivač pokreta Muslimanske braće se povodio sa dva načela ‘’Allah je naš cilj’’ i ‘’Poslanik nam je uzor’’, istakavši da je ovo glavno načelo i naš ustav, te ako se budemo njega pridržavali zaslužićemo Allahovo zadovoljstvo. Prilikom svog izlaganja profesor Redžematović je naveo još nekoliko svijetlih primjera ovog velikana i na kraju istakao i preporučio prisutnima da se u njihovim bibliotekama nađe i ova knjiga.

Nakon Redžematovića skupu se obratio direktor Islamskog kulturnog centra u Mostaru mr. Salih Čolaković koji je istakao da danas u islamskom svijetu nema autoriteta, i da je to glavni problem. A da spomenuti imami i vođe u ovoj knjizi su bas to posjedovali zato se spominju i danas se koristimo njihovim djelovanjem i citamo o njihovom ponasanju. Na kraju se mr. Salih Čolaković zahvalio svim prisutnima a posebno uvaženom reisu Rifatu ef. Fejziću kao i svim Rožajcima.

U ime Odbora prisutnima se obratio Eldin ef. Pepić koji se zahvalio musafirima na njihovom gostovanju te publikaciji ovako značajnog i kapitalnog djela. Voditelj promoterske večeri bio je službenik Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.