30 GODINA OD GENOCIDA U HODŽALIJU

Večeras je u Medresi „Mehmed Fatih“, Islamska zajednica u Crnoj Gori u saradnji sa Kulturno-ekonomskim centrom i diplomatskim predstavništvom Azerbejdžana u Podgorici, organizovala program povodom obilježavanja 30 godina od genocida u Hordžaliju.

Profesorima i učenicima Medrese „Mehmed Fatih“ obratili su se reis IZ u CG Rifat ef. Fejzić, otpravnik poslova u diplomatskom predstavništvu Azerbejdžana u Crnoj Gori Azad Nagiyev i direktor Kulturno-ekonomskoj centra gosp. Sezran Mirzazada.

U okviru programa postavljena je i izložba fotografija iz nemilih događaja koje je tada pogodilo nevino stanovništvo Azerbejdžana, a prisutni su proučili El-Fatihu za stradale žrtve.
Na zgradi internata u kompleksu Medrese večeras i sjutra veče će biti prikazan simbol sjećanja na nevino stradale žrtve genocida u Hodžaliju 26.02.1992. godine.

Tada je ubijeno 613 ljudi među kojima 63 djece, 106 žena, 70 starijih ljudi. Stravičnost zločina ogleda se i tome da je 8 porodica ubijeno u potpunosti, 25 djece izgubilo je oba roditelja, 130 djece izgubilo je jednog roditelja, ranjeno je 487 lica među kojima 76 djece, 1.275 osoba postali su taoci dok je bez traga nestalo 150 osoba o čijoj se sudbini i danas ništa ne zna.

Zbog stradanja nedužnih stanovnika grada Hodžali u noći između 25. i 26. februara 1992. Azerbejdžan je 26. februar proglasilo za datum od velikog značaja za zemlju.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.