U Gusinju održan regionalni seminar “Saradnjom do uspješnijeg djelovanja”

Reis Rifat ef. Fejzić na seminaru u Gusinju
Reis Rifat ef. Fejzić na seminaru u Gusinju

Gusinje – NVO “Horizonti” iz Podgorice, IZ-e u Crnoj Gori, u saradnji sa organizacijom TIKA (Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju) krajem  juna. 2012. godine, organizovan je regionalni seminar nevladinih organizacija pod nazivom “Saradnjom do uspješnijeg djelovanja”.

TIKA je prepoznala bitnost ovog seminara, obzirom da su dva naroda Albanski i Bošnjački upravo pod turskom vlašću ostvarivali najviši nivo bliskosti i suživota.

Na seminaru je učešće uzelo više NVO organizacija iz zemalja regiona: SNS iz Sarajeva – BiH, “Akea” iz Prištine – Kosovo, “ARDHMËRIA”  iz Tirane – Albanija, “Avveroes” iz Ljubljane – Slovenija, “F.R.I.”, “Vizioni” iz Skoplja – Makedonija, NVO “Dituria” iz Preševa i “QSA” – Srbija. Učešće su otkazale jedino NVO organizacije iz Srbije.

Prvog dana, seminar je otvoren obraćanjem reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata ef. Fejzića. Reis Fejzić je u svom obraćanju pozdravio učesnike seminara, prenoseći pozitivna iskustva institucije na čijem je čelu, poentirajući da su čovjeku najbliža njegova uvjerenja, i bliskost po osnovi vjerovanja ima snagu da prevaziđe sve različitosti. Reis Fejzić je rekao da Islamske zajednice regiona trebaju biti zadovoljne i ponosne ljudima okupljenim u NVO sektoru, koji djeluju kako bi ispunili emanet vjere.

Seminar u Gusinju
Seminar u Gusinju

Prvi dan je iskorišten da bi organzacije iz različitih zemalja predstavile sebe i svoje aktivnosti, iskustva i metode koje ostalim učesnicima mogu dati vrijedne inpute u cilju uspješnijeg djelovanja. Očito je bilo, nakon ovih sesija predstavljanja da su se svi okoristili jedni od drugih. U svom obraćanju, direktor NVO “Horizonti”, Omer Kajoshaj je između ostalog rekao: “Cijenjena braćo, danas smo svjedoci da mnogi ljudi, konkretnije mnogo aktivista u NVO sektoru nastupaju na identičnom ili srodnom djelokrugu aktivnosti. Međutim, nekad smo svjedoci tendencije da se do uspjeha vlastite organizacije dolazi preko propasti tuđe. Nekada se uspjeh vlastitog djelovanja mjeri komparacijom sa neuspjehom tuđeg. Na tom putu, mnogi tragaju za razlikama koje bi distancirale srodne NVO organizacije jedne od drugih.

Naša namjera vodilja u organizovanju ovog seminara je bila upravo suprotna od ovih prizemnih pokušaja distanciranja. Mi smo razlike koje postoje među našim organizacijama prepoznali kao šanse za čvršću i efektivniju saradnju. Za skromne kapacitete naše organizacije “Horizonti”, ovo možda jeste pionirski iskorak, ali ga činimo duboko ubijeđeni da će zajedničko iskustvo sviju nas, daleko od svih razlika koje stoje između nas obogatiti naše vlastito iskustvo, i da ćemo uz vas postati  inventivniji, efektivniji i hrabriji u svom djelovanju.

Učesnici seminara
Učesnici seminara

Ono iz čega je potekla ideja ovog seminara je naše domaće iskustvo, preciznije, iskustvo naše Islamske zajednice u Crnoj Gori, pod čijim protektoratom djelujemo. Naime, Islamska zajednica u Crnoj Gori funkcioniše na ustrojstvu jedinstva u islamu i poštovanja nacionalnih različitosti. Jednako poštujući oba nacionalna korpusa, Albanski i Bošnjački, okupljamo pripadnike iste vjere, nadilazeći ove razlike. Ne negiramo bitnost nacionalnog identiteta, prepoznajemo ga kao bogatstvo.

Taj princip djelovanja Islamske zajednice preuzeli smo i mi u svom djelovanju. Dva autohtona balkanska i evropska naroda, čija je pripadnost islamu duboko obilježila njihovo postojanje na ovim prostorima, imaju realne šanse da u zajedničkoj identitetskoj baštini podignu mostove zajedničkog djelovanja, ne zidove razdvajanja.”

Drugog dana seminara, otvorena je opsežnija rasprava oko konkretnih polja na kojima je ostvarivo zajedničko djelovanje i saradnja. U završnici, doneseni su zaključci seminara. A da je uspješno proveden, dokazuje želja koju su sve organizacije učesnice iskazale, da budu domaćini drugog seminara ove vrste, naredne godine.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.