U džamijima širom Crne Gore klanjana dženaza u odsustvu za poginule u Siriji i Turskoj

Odlukom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori u svim džamijama danas je klanjana dženaza u odsustvu za poginule u Siriji, kao i za stradale u posljednjem terorističkom napadu u Istanbulu.
Dženaza-namaz u odsustvu klanjana je nakon završetka džuma-namaza. Također, hutba u svim džamijama bila je posvećena stradanju civila u Siriji i Turskoj.

Pomoćnik reisa Džemo ef. Redžematović kazao je da je “današnji gest Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori neto što je proisteklo iz srca”.

– Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je dao nalog svim glavnim imamima da održe jednobraznu hutbu koja je posvećena stradanju civila u Siriji, naročito u Halepu. Danas smo također klanjali dženazu u odsustvu svim žrtvama pokolja u Siriji, kao i svim žrtvama terorističkog napada na policijske snage u Republici Turskoj. To je jedan gest koji je iz naših duša potekao, jer ne možemo na drugačiji način djelovati, osim srcem, našom dovom, našim mislima i željama da Uzvišeni Allah pomogne svim napaćenim narodima, naročito narodu u Sirije – kazao je Redžematović.

On je iskazao da je dova jedini način na koji mogu djelovati u ovom trenutku.

– Klanjali smo dženazu u odsustvu za žrtve u Halepu i u Turskoj, ali jednostavno žalosno je što drugačije ne možemo pomoći ili efikasnije ne možemo pomoći i zaustaviti prolijevanje krvi na Bliskom Istoku – poručio je efendija Redžematović.
600_1481892918dzenaza_crna_gora 600_1481892917crna_gora 600_1481892915crna_gora_dzenaza

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.