U duhu tradicije – Povodom Nove 1427. hidžretske godine u Podgorici održano Veče ilahija i kasida

Hor "Đulistan" iz Novog Pazara
Hor "Đulistan" iz Novog Pazara

Podgorica, 30. januar 2006. godina /1. muharrem 1427. h.g. – U prepunoj velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u Podgorici, povodom nastupanja Nove 1427. hidžretske godine, održano je Veče ilahija i kasida. Podgoričkoj publici, vec poznati, hor “Đulistan” iz Novog Pazara, priredio je divno veče muzike i lirike svojstvene muslimanima ovih prostora.

Nakon proučene Fatihe u znak sjećanja na žrtve željeznicke nesreće, prisutnima se obratio reis Rifat ef. Fejzić, koji se osvrnuo na razmjere ove tragedije i istakao značaj solidarnosti koju su muslimani ispoljili, ali i svi drugi ljudi. On se osvrnuo i na značaj hidžre – preseljenje Muhammeda a.s. i njegovih sljedbenika iz Meke u Medinu.
– Hidžra je cinjenje dobrih djela i ustezanje od loših i zabranjenih djela – kazao je reis. Podsjetivši na rijeci Poslanika “nema hidžre poslije mene”, on je kazao da muslimani moraju ostati u svojoj zemlji jer je hidžra (preseljenje) završena sa Božijim Poslanikom, i poručio da je “naše mjesto ovdje pod ovim suncem”.

Poslije kratkih recitala o hidžri i njenom znacaju, voditeljka programa, Elvisa Karahodžić najavila je šestogodišnju Podgoričanku, Lejlu Frljučkić, koja je recitovanjem stihova iz Mevluda Rešada Kadića, napravila uvod u atmosferu koja je uslijedila. Može se reći da je hor “Đulistan” izveo repertoar poznatih i novih ilahija zajedno sa publikom. To je bilo najizraženije tokom interpretiranja Merlinove pjesme “Da te nije Alija”, koju su pratili na video-bimu motivi iz života rahmetlije Izetbegovića, a glas prisutnih gotovo nadjačao glas izvođača. Za mnoge neočekivano, nastupio je i Esad Merulić iz Podgorice sa “Šehidskim rastankom” Safeta Isovića. Nakon kratke nevjerice i iznenađenja njegovim briljantnim interpretiranjem ove pjesme, uslijedile su ovacije i opšte oduševljenje prisutnih, čime je program i završen.

Dvočasovnoj manifestaciji, koju je organizovao Odbor Islamske zajednice Podgorice, prisustvovale su brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života. Nekoliko medija pratilo je program, a organizator je najavio kompletan snimak na DVD-u. Ulaznice su bile rasprodate nekoliko dana ranije.

Muharem Demirović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.