U Bukovici nakon 30 godina obavljen Bajram namaz

U pljevaljskoj Bukovici, jutros je prvi put nakon 30 godina klanjan Bajram namaz. Posljednji bajram u ovoj regiji klanjan je u Džamiji u selu Plansko, koja je srušena 1993. godine.
Bukovičani su sada Bajram namaz je obavili džamiji u Raščićima nakon 80 godina. Ona je obnovljena prije pet godina i smatra se jednom od starijih na prostoru Pljevalja. Uništavana je 1913. i 1943. godine, a njen kameni minaret koji je odolio spaljivanju u Drugom svjetskom ratu porušen je eksplozivom u maju 1993. godine.

Do Bukovice nije lako doći, ali šezdesetak kilometara noćne vožnje po lošem putu premali je napor za radost Bajrama u kraju u kome bajram namaz nije klanjan 80 godina.

“Presrećan sam što predvodim Bajram namaz u Raščićima, a istovremeno sam zahvalan što mi je kao najmađem imamu u Pljevljima pripala čast da nakon 80 godina dočekam najsretije bajrasme mumarek dane sa mještanima Bukovice”, kazao je Vahid efendija Hrapović.

Bajram namaz je u selu Raščići klanjan prvi put nakon osam decenija u prije pet godina obnovljenoj džamiji. Džamija je uništavana 1913. i 1943. godine, a njen kameni minaret koji se održao nakan spaljivanja u Drugom svjetskom ratu, porušen je eksplozivom u maju 1993. godine.

“Sretni smo što smo ovo dočekali i što smo obnovili džamiju i poslali poruku da će ovdje biti suživota”, kazao je Nijaz Raščić predsjednik Građevinskog odbora za obnovu džamije.

Bajro Šabotić izvođač radova na obnovi džamije ističe da su imali zadovoljstvo da obnove džamiju i da klanja namaz u njoj sa njemu dragim ljudima.

Efendija Vahid Hrapović poručio je vjernicima da se suživotom i zajedništvom lakše prevazilaze životna iskušenja.

Nakon Bajram namaza uslijedile su čestitke, a potom su vjernnici uz razgovor nastavili druženje u domu Nijaza Raščića jednog od najzaslužnijih za obnovu džamije.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.