Tribina prof. dr. Šefika Kurdića u Rožajama

Prof. dr. Šefik Kurdić i Rejhan ef. Hot
Prof. dr. Šefik Kurdić i Rejhan ef. Hot

Rožaje – Dana, 06.05.2013. godine, sa akšam-namaza, u velikoj sali Centra za kulturu u Rožajama održana je tribina i promocija knjige na temu „Smak svijeta, evo dolazi“ Izlagač i gost predavač je bio cijenjeni i ugledni alim prof. dr. Šefik Kurdić.

Uvodno ašere je proučio Amer ef. Dautović, koji je svojim milozvučnim glasom ustvari nagovijestio samo ono što će doći poslije, a to je izlaganje uvaženog musafira, dok je moderator ove večeri bio glavni imam odbora IZ-e Rožaje Rejhan ef. Hot. U zaista prelijepom ambijentu i popunjenoj sali, na što prof. Kurdić nije krio oduševljenje, imali smo priliku slušati profesorovo pitko, aktuelno i atraktivno predavanje, što i nije česta prilika. Sahat vremena vaza, savjeta, ali i dosjetki je prošao kao dlanom od dlan, što zapravo predstavlja pokazatelj da je doista bila čast uživati i slušati izlaganje ovog eminentnog predavača.

Tema koja bi kod drugih izazvala strah bivala nam je predočena i predstavljena u jednom sasvim novom ruhu i svjetlu, gdje smo izašli sa predavanja motivisaniji za daljnji rad i napredak na polju Islama nego prije. „Naša domovina nije London ni Bon ni Avganistan, pa čak ni Pakistan. Najbolja i najpreča nam domovina je, uistinu, Kaburistan.“, jedna je od mudrih, a istovremeno duboko umnih izjava profesora Kurdića kojom je htio da nas podsjeti na našu posljednu stanicu. A da o trenutku nastupanja smaka svijeta nisu obaviještene „Maje ni Smaje“ već su nam samo poznati mali i veliki predznaci, također je bio podstrek za prisutne da obogate svoju kućnu biblioteku knjigom promovisanom te noći čiji je sadržaj upravo 348 hadisa o kraju svijeta.

Naime, tema o kojoj smo večeras slušali je zapravo i naslov posljednje knjige poštovanog autora koju smo takodjer imali čast dobaviti nakon tribine. Oduševljenje nakon tribine je bilo vidljivo na licima sviju prisutnih, ali i izuzetan odziv na ovo predavanje nama iz Islamske zajednice mogu biti samo lijepa motivacija, da u organizovanju sličnih druženja ustrajemo.

Amer ef. Dautović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.