Svećenik pozvao na obilježavanje 11. septembra spaljivanjem primjeraka Kur'ana

Kairo, Al-Azhar
Kairo, Al-Azhar

Kairo – Američki svećenik Teri Džons, ovih dana je pozvao na akciju „spaljivanja primjeraka Kur’ana“, ispred vrata Florida crkve, kao znak sjećanja na godišnjicu 11. Septembra. Svećenik Džons je ovom prilikom optužio islam i islamski šerijat za napade koji su se desili 11. Septembra. Vrhovno vijeće Al-Azhar univerziteta kojim predsjedava šejhul-azhar dr. Ahmed et-Tajjib, osudilo je ovaj poziv, da 11. Septembar bude svjetski dan spaljivanja mushafa.

Al-Azhar je obznanio da je ovaj poziv rezultat slijepe pristrasnosti i nepoznavanja islama. Dr. Muhammed Rufa’ah et-Tahtavi, glasnogovornik Al-Azhar Univerziteta, prenoseći saopštenje Al-Azhara, kaže: „Ovakvi pozivi neće naškoditi islamu, jer je Kur’an-i-Kerim u Allahovoj zaštiti stoljećima, i biće sačuvan do Sudnjeg dana.“

Al-Azhar je upozorio da ovakve uvrede na račun Kur’an-i-Kerima muslimani neće prihvatiti, i pozvao je sve razumne ljude Evropi i širom svijeta da dignu glas protiv ovakvih poziva.
Dr. Muhammed et-Tahtavi glasnogovornik Al-Azhara: „Evangelističke crkve u Egiptu su izdale saopštenje kojim osuđuju ovakve pozive, i jedan primjerak ovog sapštenja crkvi dostavljen je imamul-ekberu, šejhul-Azharu, Ahmed et-Tajjibu. Evangelističke crkve su pozvale sve hrišćanske crkve da dignu glas protiv ovakvih poziva na mržnju.“
Al-Azhar u svom saopštenju je oštro reagovao na ovaj poziv, ističući da islam ne poznaje spaljivanje knjiga. Sama Evropa, ne bi se upoznala sa sopstvenom literaturom i kulturnom zaostavštinom da muslimani nisu prevodili njihove knjige.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.