Svečanost povodom prisjećanja na dan rođenja Allahovog miljenika Muhammeda, s.a.v.s. u Bijelom Polju

Hor podgoričke Medrese
Hor podgoričke Medrese

Bijelo Polje – Povodom prisjećanja na dan rođenja Allahovog miljenika Muhammeda, s.a.v.s., Odbor Islamske zajednice Bijelo Polje je sinoć, 12. februara 2011. godine, upriličio svečanost u Centru za kulturu.
Svečanosti su prisustvovali, direktor Medrese u Podgorici, Omer Kajoshajprof. Samih el-Džubbeh, te gosti predavači, prof. Nedžad ef. Hasanovićprof Senad ef. Halitović. Program je vodio Džemal Dacić, dok je svečanost započeta ilahijama i hvalospjevima o Poslaniku, s.a.v.s., koje je izveo hor podgoričke Medrese.

Nakon toga, prisutnima je pozdravnu riječ uputio direktor Medrese Omer Kajoshaj, prenijevši selame Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, kao i kolektiva Medrese. Kajošaj je istakao da bjelopoljci imaju razlog i pravo da budu ponosni, jer imaju šest svojih učenika u Medresi, koji će, izlaskom iz ove škole živjeti časno i širiti ideju dobra gdje god budu živjeli.

Nakon nekoliko ilahija, riječ je data prof. Halitoviću, koji je, vodeći prisutne kroz životne primjere Muhammedove, s.a.v.s., prakse, približio prisutnima karakter ovog, najboljeg čovjeka koji je hodio licem Zemlje. Nakon njega, riječ je uzeo prof. Hasanović, ističući upečatljivo i dosljedno sve osobene crte vjernika, koje ga dovode u hlad šefa'ata – zagovorništva Poslanika, s.a.v.s.

U završnici, prisutnima se u svojstvu domaćina obratio glavni imam Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje, prof. Enis ef. Burdžović, koji se prisutnima zahvalio na prisustvu, obavještavajući da je Odbor u znak poštovanja prema Muhammedu, s.a.v.s., organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ovom akcijom, namjera je poručiti svijetu, svima onima koji optužuju Poslanika, s.a.v.s., da je volio krvoprolića i prolivanje krvi nedužnih, mi njegovi sljedbenici, muslimani 21. stoljeća, poručujemo, evo našu krv, a ne dirajte čast našeg Poslanika! Ovim potvrđujemo da svima želimo dobro, i muslimanima i onima koji to nisu, jer nam je Poslanik, s.a.v.s., draži od nas samih i od krvi koja teče našim venama, poručio je Burdžović. Akcija dobrovoljnog davanja krvi će biti provedena u ponedeljak, 14. Februara.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.