Svečanost povodom Lejletul-kadra u Podgorici

Svečanost u Starodoganjskoj džamiji
Svečanost u Starodoganjskoj džamiji

Podgorica – U Starodoganjskoj džamiji  je sinoć upriličena svečanost povodom  nastupa Lejletul-kadra, noći koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

Nakon teravih-namaza kojeg je predvodio sekretar Mešihata IZ-e Crne Gore, Bajro ef. Agović predavanje je održao imam Ismail ef. Dacić, naglasivši koje su to osnovne odlike ove noći i kako je vjernici u skladu sunneta Poslanika, s.a.v.s., trebaju provesti. Na kraju predavanja imam je poručio da džematlije doniraju svoje vitrove za potrebe podgoričke Medrese “Mehmed Fatih”, poručivši da post lebdi između nebesa i zemlje sve dok se ne udijeli sadekatu-l-fitr. Svečano obilježavanje noći Lejletul-kadra je upriličeno od strane hora Starodoganjske džamije koji su svojim izvođenjem zadivili džematlije i pospješili doživljaj ove noći.

Inače, zbog velikog broja džemata, namaz se klanjao i u haremu džamije pa i na glavnoj ulici. Prisutnima su od strane OIZ-e Podgorica, podijeljeni slatkiši i sokovi kao mali poklon koji će zasladiti uspomenu no ovu čestitu noć. Noćni namaz se klanjao u 1:00 poslije pola noći.

Molimo Allaha, dž.š., da svim muslimanima i muslimankama ukabuli post i ibadete u toku ramazana.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.