Svečanost povodom ispraćaja hadžija-Hadž 2010

Hor podgoričke Medrese
Hor podgoričke Medrese

Podgorica/Tuzi – U prepunoj sali KIC-a u Tuzima, sinoć, 09.11.2010. godine, proučena je ikrar dova za buduće hadžije. Organizovana je svečanost koja se sastojala od učenja Kur'ana i ilahija u izvedbi hora podgoričke Medrese i hora Odbora Islamske zajednice Tuzi, koji su svojim programom i milozvučnim glasovima učinili ovo slavlje svečanijim, ljepšim i dinamičnijim.

Izvedene ilahije su svojom sadržinom potakle emocije i poruke o hadžu i posjeti svetim mjestima. Imena hadžija koji ove godine idu na hadž u organizaciji Mešihata IZ-e Crne Gore pročitao je Fuad ef. Čekić, službenik Mešihata. Dovu je proučio šef vjersko prosvjetne službe prof. Enis ef. Burdžović, koji je ove godine angažovan kao vodič naših hadžija.

Na kraju se je kraćim vazom obratio i uvaženi reis Rifat ef. Fejzić, govoreći o hadžu kao kruni islama, kao prekretnici u ljudskom životu, da je to put Allahu u goste. Ali se ne može otići tamo ako nas Allah dž. š. ne pozove, koliko god mi to željeli. Dotakao se je u svom govoru o napadima na mesdžid u Tivtu, rekavši da nama ne smeta ni jedna crkva ma gdje se ona nalazila ali hoćemo da imamo i džamiju pored crkve onamo gdje je to potrebno. Budućim hadžijama je poželio od Boga primljen mebrur hadž, kao i da srećno otputuju i vrate se svojim porodicama.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.