Svečano otvorena Stara nizamska džamija u Tuzima

Svečano otvaranje Stare nizamske džamije
Svečano otvaranje Stare nizamske džamije

Podgorica/Tuzi – Sinoć je svečano otvorena Stara nizamska džamija u Tuzima kao i restaurirano osmansko šehidsko mezarje. Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života. Povodom ove svečanosti upriličen je iftar na otvorenom za sve prisutne, na kome je prisustvovalo preko 500 ljudi.

Poslije iftara, nastupio je koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatih iz Sarajeva.

Pored rukovodstva Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života, kao što su: ministar kulture i medija Branislav Mićunović, ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša, ministar Rafet Husović, generalni direktor turske Agencije TIKAMusa Kulaklıkaya, direktor Agencije TIKA za Crnu Goru dr. Gokcen Kalkan, izaslanik reisa Islamske zajednice Republike Turske (Diyanet)gospodin Yuksel, Ambasadorka Republike Turske u Crnoj GoriEmina Birgen Kesoglu, predsjednik gradske opštine Tuzi Nikola Gegaj, nekoliko poslanika crnogorskog Parlamenta, a čitavoj manifestaciji je prisustvovalo više od hiljadu ljudi.

Nastupanjem jacijskog vakta, klanjana je teravija u obnovljenoj džamiji, nakon 79 godina od njenog rušenja 1931. godine. Teravih namaz je predvodioprof. Rahman ef. Kačar, pomoćnik direktora za nastavu Medrese u Podgorici.

Obnovu ove džamije i šehidskog mezarja započela je NVO Šeher iz Tuzi, a zatim, 2010.godine preuzela turska vladina Agencija TIKA.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.