Svečano otvorena gasalhana u Podgorici

Gasalhana u Podgorici
Gasalhana u Podgorici

Podgorica – Danas je uz prisustvo predstavnika Odbora IZ-e Podgorica i Glavnog grada, te velikog broja džematlija, otvorena gasalhana na muslimanskom groblju Cijevna. Manifestacija je započeta učenjem odlomka iz Kur'ana kojeg je proučio Samih el-Džubbe, profesor iz Egipta. Nakon toga, prisutne je poselamio Glavni imam Džemo ef. Redžematović i održao kraći govor. Nakon njega skupu se obratio gradonačelnik Podgorice dr. Miomir Mugoša koji je pohvalio uspjeh Odbora IZ-e Podgorice i obećao dalju saradnju.

Dr. Miomir Mugoša na otvaranju gasalhane
Dr. Miomir Mugoša na otvaranju gasalhane

Vrpcu su svečano prekinuli predsjednik Odbora IZ-e Podgorica dr. Nermin Abdić i gradonačelnik dr Miomir Mugoša.

Skupu su prisustvovali i ambasadorka Republike Turske Emina Birgen Kesoglu, dr. Amer Halilović, poslanik u Skupštini, i drugi.

Odbor Islamske zajednice Podgorica je inicirao izgradnju moderno opremljene gasalhane čijem otvaranju mi danas prisustvujemo. Nova gasulhana, površine 270 metara kvadratnih, sadrži: dvije prostorije za primanje hatara, moderno opremljenu kuhinju, prostoriju za opremanje umrlog, komoru sa tri hladnjače, dva sanitarna čvora i abdesthanu – prostoriju za za uzimanje abdesta. Dvorište gasulhane krasi moderno uradjene beheton staze, šadrvan, klupe rasvjetu, prostor za obavljanje dženaze namaza i ograda cijelom dužinom ovog kompleksa. Planirano je dovršiti ozelenjavanje dvorišta gasalhane kao i natkrivanje molitgvenog prostora za obavljanje dženaze.

Iz govora Glavnog imama:

Bismillahir-rahmanir-rahim

Uvaženi prisutni, dame i gospodo,
esselamu alejkum!

Danas je veoma značajan dan za muslimane i sve druge pripadnike konfesija u Podgorici. Ovo je dan u kojem se smiruje smisao vjerskog života ovdašnjih muslimana koji sa ovom gasalhanom dobijaju sulove za očuvanje svoje vjere i tradicije. Bez žiovta nema smrti, ali za vjernika sa smrću počinje i novi eshatološki život. Zato je veoma važno da vjernik na adekvatan i propisan način isprati svog umrlog na Bolji svijet, i da na ovom mjestu podsjeti sebe da će i njega neko tako ispraćati. Jev Vjerovjesnik, s.a.v.s., nam je ostavio dva savjetnika: Kur'an i smrt. Kur'an nas savjetuje ajetima, a smrt je ćutljivi savjetnik. Kur'an kaže: “Svaka duša će smrt okusiti”; “Smrt će vas stići, pa makar bili i u kulama visokim”
A kada čovjek umre, živima ta smrt bude najbolji savjetnik.

Uvaženi prisutni, dovolite mi da se zahvalim svim ljudima koji su moralno i materijalno pomogli da se ova kapela izgradi i da vjenici dobiju olakšanje kada im postane veoma teško sa smrću svog najmilijeg. Na prvom mjestu bih se zahvalio Muameru Muratoviću koji je i dao ideju za izradnnju ovakvog projekta. Normalno, da čovjek ne može sam ni živjeti ni raditi, pa su Mamku pritekli u pomoć prijatelji i odredjene institucije. Prijatelje neću spominjati jer ih je zaista mnogo, ali ću zato spomenuti dvije institucije koje su podnijele najveći teret: Odbor Isalmske zajednice Podgorica i Glavni grad na čelu sa gradonačelnikom dr. Miomirom Mugošom.

Nadam se da će državne institucije biti i dalje aspoložne da zajedno igzgradjujemo projekte koje imaju zajedničke civilizacijeske odlike i domete.

U svoje lično ime i u ime Odbora IZ-e Podgorica želim da se zahlavim svim ljudima koji su na bilo kji način doprinijeli da se gasalhana napravi i da muslimani, pored njenog tužnog ambijenta i namjere, imaju rauzloga da danas budu radosni. Neka vas Bog Uzvišeni poživi u dobru i zdravlju.

Esselamu alejkum.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.