Svečano otvorena džamija u Goduši u Bijelom Polju

Džamija u Goduši
Džamija u Goduši

Bijelo Polje – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje 21.08.2012. godine, upriličeno je svečano otvaranje džamije u Goduši.  Inicijativu za izgradnju džamije donijeli su mještani Goduše, a na sastanku održanom 04.08.2009.godine, a kamen temeljac je postavljen 17.08.2009 godine. Džamija je puštena u funkciju ovog ramazana, a za troškove izgradnje je utrošeno preko 48 000 eura. Izgrađena je donacijama mještana Goduše i naše dijaspore, a brojni donatori su doprinijeli izgradnji obezbjeđivanjem potrebnog građevinskog materijala.

Svečanosti su prisustvovali: reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, direktor medrese Rahman ef. Kačar, ambasador Republike Turske Mehmed Nijazi Tanilir, direktor TIKE Birol Četin, sekretar Mešihata Bajro Agović, poslanik u državnom parlamentu Refik Bojadžić, direktor Centra za Kulturu u Bijelom Polju, Tufik Bojadžić, imami iz Tivta, Berana, Petnjice, Rožaja i bjelopoljski imami i veliki broj mještana.

Nakon nekoliko odlomaka iz Kur’ana koje je proučio Amer ef. Dautović prisutnima  se obratio predstavnik Odbora za izgradnju džamije, Sead Durović. On se zvanicama zahvalio na prisustvu, donatorima na učešću u ovom dobrom djelu, i iznio kratak istorijat izgradnje džamije u Goduši.

Pripreme za početak svečanosti
Pripreme za početak svečanosti

Nakon njega, nastupio je hor Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje „Firdevs“, izvedbom nekoliko ilahija. Potom je, u svojstvu domaćina svečanosti riječ uzeo glavni imam Odbora IZ-e B. Polje, Enis ef. Burdžović. On je nakon što je prisutnima poželio dobrodošlicu, zahvalio se donatorima i uglednim gostima koji su učestvovali u ostvarenju ovog vakufa. On je istaknuo da džamije postoje da bi od nas gradile bolje ljude, korisnije zajednici i društvu. Posebnu zahvalnost uputio je reisu Fejziću koji je od same inicijative bio zainteresovan za ovaj objekat, te prisustvovao određivanju lokacije za džamiju.

Nakon njega, reis Fezić se obratio skupu. On je naglasio vrijednost džamija, ističući: „Svi na ovom svijetu imamo svoje kuće, ali džamije zovemo božijim kućama. Međutim, to su i naše kuće, kroz koje gradimo svoje kuće na Ahiretu, u vječnom životu.“ On je naglasio da su muslimanima u prošlosti rušene džamije, ali da su današnji muslimani ispravljaju istorijske pogreške, i grade svoje, ne rušeći tuđe.“ Nismo rušili niti trebamo rušiti, jer znajte da je uvijek bolji onaj koji gradi od onog koji ruši, a islam je vjera koja gradi“, zaključio je reis Fejzić.

Svečano otvaranje džamije u Goduši
Svečano otvaranje džamije u Goduši

Nakon toga, polaznicima mekteba – vjerske pouke, uručene su pohvale, koje je uručio ramazanski imam u Goduši, Faris ef. Muratović, svršenik prve generacije medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici. Ovim je, džamija u Goduši i prije svečanog otvaranja potvrdila opravdanost svog postojanja, poput voćke koja počne davati plodove prije nego li bude formalno zasađena.

Skup je nakon reisovog obraćanja poselamio ambasador Turske Mehmed Nijazi Tanilir. On je naglasio da je politika multikulturalnosti i poštovanja različitosti u Crnoj Gori nešto što Turska, prijateljska zemlja Crnoj Gori, jako cijeni i podržava. On je naglasio da se osobito raduje što je u poziciji da zajedno sa mještanima ovog kraja, brojnim uglednim ličnostima sudjeluje u krunisanju jednog velikog dobra. Ujedno, osobito zadovoljstvo je izrazio zato što je u Goduši danas proslavljan i bajram i svečano otvorenje džamije.

Dovu povodom otvorenja džamije, kojom je okončan ceremonijalni dio, proučio je direktor medrese Rahman ef. Kačar.

Po okončanoj svečanosti, mještani su zvanice počastili obilnim ručkom, kojeg su pripremili za ovu hairli prigodu.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.