Otvoren mesdžid “Muftija Murat ef. Vodopić” na Cijevni

Danas je klanjanjem podne namaza otvoren mesdžid “Muftija Murat ef. Vodopić” u sklopu kompleksa hatarname na Muslimanskom mezarju “Cijevna”. Pored dvije džamije iz osmanskog perioda i četiri mesdžida, Podgorica je postala bogatija za još jedan mesdžid.

Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić je u povodu otvaranja poručio “da je otvranje mesdžida radost svakog muslimana. U cijelom muslimanskom svijetu mesdžid označava objekat koji mi nazivamo džamija, izuzev područja koja pripadaju osmanskom kulturološkom krugu, gdje se mesdžidom označava vjerski objekat bez munare na kojem se obavlja namaz. Pošto ovaj prostor u kojem se nalazimo ima munaru, on ima više obilježija džamije čak i više od toga. Jer ovaj kompleks pruža mnogo više mogućnosti za različite aktivnosti od džamije.” Reis je istakao “da nije sasvim slučajno da je otvorenje organizovano na dan Lejletu-l-Miradža, mubarek noći, koja simbolizira namaz. Džamija je mjesto koje prevashodno poziva namazu a preko namaza tevhidu. Samo mjesto gdje se nalazi mesdžid, mezarje simbolizira prolaznost ovog svijeta. Ne bismo smjeli odugovlačiti i odgađati obavljanje namaza. Nek ovo otvaranje bude povod da se vratimo Allahu, dz.š., namazom.”

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Podgorica i Nikšić, Džemo ef. Redžematović je istakao “Da je sudbina podgoričkih muslimana bila teška; prvo su ih protjerali za Sarajevo, Istanbul, Skadar, i širom svijeta, a da ih onda ni umrle nisu ostavili mirnim. Već su mezarje sa Pobrežja bagerima prebacili na tada udaljenu Cijevnu, a na mjestu gdje se nalazilo mezarje sagradili park. Možda je danas gledano iz ove perspektive to i dobro jer sada imamo veće groblje sa boljim uslovima. To je dokaz da se za svoja prava moramo sami boriti i ustrajati u tome. Moramo se boriti za restituciju vakufa i povratak mezarja na Pobrežju. Danas, osim obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-miradža je i godišnjica zločina u Štrpcima gdje su ljudi pobijeni ne zato što su pripadali nekoj političkoj partiji već zato što su bili muslimani. To je još jedno sjećanje na tešku sudbinu naših muslimana u Crnoj Gori, sudbinu koja se ne smije ponoviti. Muslimani Crne Gore moraju biti jedinstveni i ne smiju se razilaziti radi nacije i politike”. Glavni imam se na kraju zahvalio svima koji su doprinjeli izgradnji ovog objekta i napomenuo da je džamija mjesto koje nas sabira i poziva da počnemo sa namazom i uspostavljanjem veze sa Allahom dz.š., koja se sastoji u kontinuiranom potvrđivanju dobra i ustarjnosti u vjeri u jednog Boga, što su donatori potvrdili svojim donacijama i podrškom koju su pružali prilikom izgradnje džamije. Svi koji su učestvovali u izgradnji ovog objekta pokazali su povjerenje u Islamsku zajednicu i u njene ustanove istakao je Redžematović.

Predsjednik Medžlisa Hasan Garuc na kraju programa je uručio zahvalnice donatorima i bivšim predsjednicim medžlisa IZ Podgorica.

Muftija Murat ef. Vodopić (1876-1936) bio je ugledni staropodgoričanin i muftija Podgorice, a potom Tuzi nakon odlaska Osmanlija 1912. godine.

Program su svojim glasovima uljepšali članovi hora Medrese “Mehmed Fatih”.

Spisak donatora

Abdić Abdullah
Ademi Zekir
Alivodić Haris
Alivodić Jusuf
Alivodić Sulejman
Arifaj Dino
Avdijaj Abdullah
Avdijaj Imer
Balić Edin
Baltić Haris
Beriša Mirsad
Bešlić Mahmut Bucko
Brčvak Hajriz
Bučan Semir
Canović Hafiz
Canović Dženad
Canović Izet
Čikić Edin
Đečević Etko
EC Diwan
Erović Edin
Erović Ešef,

Ećo Esnad
Fejzić Rifat
Feratović Esko
Hadrović ef. Mirsad
Hadrović Mehmed
Heldić Mirsad
Hodžić Orhan
Jevrić Hasan Caki
Kajoshaj Omer
Karahodžić Selman
Kuč Semir
Lekić Džihad
Lekić Nedžad
Ličina Hafiz
Ljuljanović Enver
Međedović Muhamed i Mersija
Metjahić Demir
Metjahić Enes
Muamer Ljuljanović
Muminović Semir
Muratović Muamer
Muratović Senad
Mušanović Dado
Mušović Edin
Nikočević Sead
Pepić Abedin
Pupović Hasan
Radončić Safet
Ramović Emil
Ramović Refko
Salagić Anes
Sijarić Alen
Smajović Eki
Suljović Edin
Šabotić Almer
Šahović Fadil
Škrijelj Nedžad
Škrijelj Sehad
Škrijelj Senad
Toskić Bekrija
Toskić Haris
Toskić Naser
Višnjić Sanel
Vulić Sabrija
Zaimović Esad
‎صالح محمد العبيدى
‎هيثم عبدالله الكرعلي

Mesdžid “Muftija Murat ef. Vodopić” – Cijevna, Tuzi

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.