Svečana akademija maturanata medrese održana u Rožajama

IMG_7513U velikoj sali Centra za kulturu u Rožajama 14.05.2016. godine održana je svečana akademija maturanata pete generacije učenika i prve generacije učenica medrese Mehmed Fatih, odjeljenja iz Podgorice i Rožaja. Svečanost je započeta nakon podne namaza, kada su učenici i učenice u pratnji profesora i odgajatelja prošetali od ženske medrese Mehmed Fatih do centra za kulturu. Svečanosti je prisustvovao veliki broj predstavnika vjerskog kulturnog i političkog života. Pored roditelja maturanata i velikog broja vjernika, svečanosti su prisustvovali: ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, njegova ekselencija Serhat Galip, zamjenik direktora turske državne agencije TIKA iz Ankare, gosp. Sureja Polat, Potpredsjednik Vlade Crne Gore, gosp. Rafet Husović, Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, gosp. Suljo Mustafić, Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore gosp. Predrag Bošković, ministar za ljudska i manjinka prava gosp. Suad Numanović. Učenjem Kur’ana od strane maturanata, otvoren je skup, a zatim je prikazan dokumentarni film o medresi Mehmed Fatih. Hor medrese izvedbom ilahija dominirao je umjetničkim dijelom programa, a nakon toga je uslijedilo obraćanje direktora medrese Rahmana ef. Kačara.

DSC_7217
Direktor Medrese Rahman ef. Kačar

Direktorovo obraćanje skupu, roditeljima i maturantima prenosimo u cjelosti:

Uvaženi Reis efendija, cijenjene zvanice, ekelencije, eminencije, poštovani uposlenici javne, političke, prosvjetne i kulturne djelatnosti, predstavnici medija, dragi roditelji, dragi maturanti, dame i gospodo,

Na početku vam se najtoplije želim zahvaliti što ste svojim prisustvom uveličali našu Akademiju i time potvrdili da je Islamska zajednica u Crnoj Gori i naša Medresa visoko cijenjena u društvu i našoj državi. Vaše prisustvo nam veoma imponuje a istovreno i obavezuje da i dalje radimo odgovorno na polju promovisanja vrijednosti odgoja i obrazovanja.

Neko je mudro rekao : U čijim rukama su odgoj i obrazovanje, njegova je budućnost. Ku'ran i hadis ovome pitanju pridaju mnogo pažnje. U Kur'anu nailazimo na ovakvo pitanje i odgovor: Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju. Zato tvrdimo da su obrazovanje i kultura naš koridor prema uspjehu i približavanju razvijenom svijetu.  

Za čovjeka kažemo da je razumno i  humano biće, ali i pored toga treba ga stalno nadzirati i upućivati ka ispravnom putu. Ku'ran kaže da je čovjek stvoren i kao nejako stvorenje. Zbog toga je neophodno da ljudima obezbijedimo što kvalitetniji odgoj i obrazovanje kako ne bi bili prepušteni raznim devijacijama koje vode u eksremizam.

Savremeni čovjek je suočen sa ozbiljnom situacijom, s jedne strane postigao je ogroman materijalni napredak, ali s druge strane često ne uspijeva suzbiti valstite egoizme i sagraditi bolje međuljudske odnose na temelju pobožnosti, ljubavi i povjerenja. Nema ničeg lošeg u materijalnom napretku kao takvom, ali čim on izgubi vezu sa moralnim napretkom i duhovnom disciplinom, on gubi vezu s realnošću i izložen je opasnosti da postane instrument uništenja.

Jedna stara kineska poslovica glasi : Kako ćeš stići do luke, ne određuje samo vjetar, nego i način kako si postavio jedra. Mi smo prije četiri godine primili u našu sigurnu lađu ove momke i djevojke. Zajedno smo prolazili kroz iskušenja i poteškoće na ovom putu. Nekad je to more bilo mirno a nekada je bilo nemirno. Uz pomoć  stručnih i visoko moralnih profesora i vaspitača uspjeli smo izvesti još jednu generaciju. Ovi naši maturanti uspješno su zavšili svoje četvorogodišnje putovanje i evo ih danas ispred vas, sigurni  i spremni da dalje krenu u život sa znanjem i diplomom naše medrese.

Medresa Mehmed Fatih ispraća petu generaciju maturanata i prvu generaciju maturantica. Danas  promovišemo 28 mladića i 11 djevojaka. Nastavlja se nizati niska sjajnih bisera koje daje medresa. Posebno smo sretni što danas po prvi put od osnivanja medrese ispraćamo prvu generaciju princeza, djevojaka koje će sutra zauzeti svoje mjesto u procesu društvenih zbivanja i afirmisati se u svim granama  društva.

Dragi maturanti i maturantice, budite sigurni da smo dali sve od sebe kako bi vas na najbolji način odgojili i obrazovali. Amanet ili povjerenje koji smo preuzeli kad ste nam došli 2012. uspješno vraćamo roditeljima. Sada ste formirane i kompletne ličnosti. A vama dajemo u amanet da čuvate ugled medrese i dostojanstveno nosite njenu diplomu.

Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u školovanju ove generacije. Čestitam maturantima završetak školovanja, sa željom da ih u budnosti prati sreća na svim poljima. Čestitam i vama dragi roditelji što ste imali povjerenja u našu medresu.  Hvala Vam!

Nakon obraćanja direktor je dodijelio pohvalnice najboljim učenicima ovogodišnje generacije maturanata.

Zamjenik direktora TIKA-e Sureja Polat
Zamjenik direktora TIKA-e Sureja Polat

Učešće u programu uzeo je i predstavnik Tike iz Ankare, gosp. Polat. On je istakao da je vlada Turske na čelu sa predsjednikom Erdoganom posvećena pomaganju Islamske zajednice u Crnoj Gori, i da predstavlja veliko zadovoljstvo prisustvovati krunisanju još jednog u nizu uspjeha Islamske zajednice u Crnoj Gori. On je uz asistenciju gosp. Mustafe Jazidžija, koordinatora Tike za Crnu Goru maturantima na poklon uručio tablet-uređaje.

 

 

 

IMG_7519
Nj. E. Ambasador Turske Serhat Galip

Skupu su se također obratili i ambasador republike Turske gosp. Galip, kao i potpredsjednik Vlade Crne Gore gosp. Husović, koji su čestitajući maturantima i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, iskazali spremnost da sa pozicija koje obnašaju budu od pomoći ovoj vjerskoj instituciji, čiji je najvjerniji reprezent medresa Mehmed Fatih.

IMG_7517
Potpredsjedik Vlade Crne Gore Rafet Husović

 

Svojim prisustvom i obraćanjem, posebno značenje ovoj akademiji dao je i ministar prosvjete gosp. Bošković. On je čestitajući maturantima izrazio zadovoljstvo što se u postojanju i radu medrese Mehmed Fatih potvrđuje se bogatstvo multietničnosti Crne Gore. Ministar je ovom prilikom najboljim medresantima uručio diplome “Luča”.

IMG_7518
Ministar prosvjete Predrag Bošković

U završnici programa, nakon poslednje prozivke učenika, u svojstvu domaćina gostima se obratio prvi čovjek Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat ef. Fejzić. On se prisjetio hronologije mračnog doba odsustva islamskog institucionalnog obrazovanja u Crnoj Gori, ističući da je ono ponovo dobilo svoje mjesto sa samostalnošću Crne Gore. Reis Fejzić se posebno zahvalio ministru Boškoviću, ističući da je njegovim zalaganjem i razumijevanjem, medresa uvrštena u obrazovni sistem države, bez ikakvog uplitanja ili pritiska  u pogledu sadržine i nastavnog programa vjerskih predmeta u medresi. Obraćajući se posebnom gostu, gosp. Polatu, reis se njegovoj instituciji zahvalio na dosadašnjoj nesebičnoj podršci,  te mu uručio prigodan poklon.  Savjetujući učenicima kako da ostanu savjesni, odgovorni, čestiti i uzoriti ljudi.

Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić

Dovu za dobro i budući uspjeh maturanata na kraju programa proučio je prof. Bekir ef. Makić.

Po okončanoj svečanosti, uprava medrese je upriličila svečani ručak za zvanice, roditelje i učenike medrese.

IMG_7515 IMG_7516 IMG_7517 IMG_7518 IMG_7519 IMG_7520 IMG_7521 IMG_7522 IMG_7523 IMG_7524 IMG_7525 IMG_7526 IMG_7527 IMG_7528 IMG_7529 IMG_7530

image1 (2)

 

DSC_7044DSC_7127 DSC_7130 DSC_7131 DSC_7286image-be0e771f1569cd011c953827b7f9397a31a4022ca11090d4b233acc8eabe530a-V image-9fb1b051e9a12393ff8756eb44061c674b1f2b6d57649fdb9450c177a7946813-V image-058bd056973993fae802197567f5e8d2e75cc787a729e694ebad7f65d5b310c2-V image-199663a7394b35e8188a2f6ed6b45508149c37aaea30694ef13cf3850123d90e-V

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.