Susret sa imamima juga

IMG_9805Ulcinj/Vladimir – Ponedjeljak, 04.08.2014 u restoranu Lamiga u Vladimirskoj Kruti je održan sastanak sa albanskim imamima iz Ulcinja, Ana Malit, Ostrosa i Tuzi. U sastanku, koji je organizovan kako bi krunisali projekat dijeljenja literature na albanskom jeziku za imame, su učestvovali i službenici Mešihata a bio je prisutan i reis Rifat ef. Fejzić.
Na početku se prisutnima obratio Vahid ef. Nika koji je govorio o projektu, važnosti knjige, te se zahvalio direktoru Centra “Horizonti” Omer ef. Kajoshaju kome je dao riječ.
Omer ef. Kajoshaj je govorio o važnosti knjige istakavši da knjiga ima svoju vrijednost tek ako služi čitanju i širenju znanja. Islamska zajednica je u zadnjih deset godina podijelila više knjiga na albanskom nego sve ostale institucije i politicke partije albanaca.
Na kraju je sam reis Rifat ef. Fejzić govorio o izazovima s kojima se suočavaju Islam i muslimani analizirajući stanje današnjeg muslimanskog svijeta i radikalnih grupa te o štetnosti istih po vjeru i naciju. Takođe je obećao dalji i intenzivniji rad na podizanju autoriteta imama i poboljšanja njegovog statusa jer je imam stub islama u svojoj sredini.
Na kraju je reis predlozio da imami izaberu jednog od njih koji će poći na hadž o trošku Mešihata te je izabran imam Dževdet ef. Demiraj. Potom je poslužen ručak a dovu je proucio glavni ima Ali ef. Bardhi.

IMG_9804

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.