Susret reisa Rifata ef. Fejzića sa predsjednikom SNP-e Crne Gore Srđanom Milićem

Predsjednik SNP-e Srđan Milić i reis Rifat ef. Fejzić
Predsjednik SNP-e Srđan Milić i reis Rifat ef. Fejzić

Podgorica – Danas se u prostorijama Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sastao i razgovarao sa predsjednikom Socijalističke narodne partije Crne Gore  Srđanom Milićem.

U otvorenom razgovoru, potencirana su mnoga pitanja od društvenog značaja, posebno o položaju i statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, odnosu države prema ovim institucijama.

Reis Rifat Fejzić je predstavio aktivnosti Islamske zajednice, na polju vjerskog i duhovnog života, kao i obrazovanja. On je ukazao da je Islamska zajednica otvorena za saradnju sa svim institucijama i društvenim subjektima. „SNP je veoma važan politički subjekat, drugi po snazi u Crnoj Gori, svjesni smo vaše uloge i uticaja na političke procese u Crnoj Gori, te stoga smatramo da je veoma važno da i kao politički subjekat date podršku našim projektima“- rekao je Fejzić

Reis Fejzić je posebno potencirao zahtjeve Islamske zajednice prema državnim institucijama – donošenje adekvatne zakonske regulative u oblasti restitucije, odnosno obeštećenja ili povraćaja vakufske imovine i uopšte imovine vjerskih zajednica, te veće participacija države u materijalno-finansijskom funkcionisanju institucija vjerskih zajednica. Takođe, reis Fejzić je zatražio podršku SNP-a u ostvarivanju zahtjeva Islamske zajednice.

Predsjednik SNP-e Srđan Milić je u razgovoru sa reisom Islamske zajednice istakao značaj prihvatanja realnosti i problema Crne Gore, kao što su siromaštvo i socijalna nejednakost. Naši problemi su jednaki bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Za konkretne projekte uvijek nedostaju inicijative, zato što se u našoj zemlji više bavimo pojavnim oblicima, nego suštinom stvari, zaključio je Milić.

Sagovornici su se složili da u Crnoj Gori postoji dovoljno potencijala i resursa, čijim bi se adekvatnim korišćenjem, ali i razmjenom iskustava sa drugim zemljama u regionu i Evropi, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, moglo puno uraditi i dati doprinos za dobro i napredak svih njenih građana.