“Šta je ljubav, nego Allah”, tribina za pamćenje u Rožajama

DSCN3317Rožaje – Na poziv Odbora Islamske zajednice Rožaje, u subotu 01.02.2014.godine, hfz. Sulejman ef. Bugari je održao impozantno predavanje. Da čuju hafiza Bugarija, brojni džematlije su poranili da zauzmu mjesta u prostranoj sali restorana Ambasador. Međutim, mnogi koji su nešto kasnije stigli na predavanje nisu mogli ući, pa su se vratili, a prema procjenama organizatora, skupu je prisustvovalo oko 2 000 osoba.  U uvodnom dijelu nastupio je hor medrese “Mehmed Fatih”. Nakon toga, pozdravnom riječju se obratio glavni imam Rejhan ef. Hot.

 

DSCN3372On je nakon izraza dobrodošlice zvaničnicima i gostima iz Rožaja ali i drugih gradova Crne Gore i okruženja, govorio o motivima i prilikama koje su dovele do organizovanja ove tribine. Zatim je najavio pozdravnu riječ reisa Rifata ef. Fejzića, koji je uz zahvalnost hfz. Bugariju na dolasku, zahvalio Islamskoj zajednici u BiH, posebno Medžlisu IZ-e Sarajevo, koji je dozvolio hafizu da posjeti Rožaje.

DSCN3376Reis Fejzić je odao priznanje organizatoru skupa – Odboru IZ-e Rožaje, ali i svima onima koji su pokušali odvratiti ljude od dolaska i opstruirati skup, time i rad Islamske zajednice u Crnoj Gori.  “Mnogi naši studenti koji su studirali u Medini u vrijeme rata u Bosni, došli su braniti vatan. Ali su mnogi tražili logističke centre u Zagrebu i gradovima u okruženju Bosne. Hafiz Sulejman Bugari je iz Medine došao pravo u ratno Sarajevo”, ovim riječima je reis Fejzić najavio predavanje cijenjenog musafira.

 

DSCN3431U više od sahat vremena domišljatih savjeta, kojima je tretirao najčešća, najaktuelnija pitanja svakidašnjice svakog vjerujućeg muslimana, hfz. Bugari je držao pažnju i do suza dovodio prepunu salu. Tretirajući površnost u pristupu vjeri, široku lepezu anomalija od porodice, društva preko odnosa prema najširoj zajednici vjernika, znameniti da'ija je ukazao na prepreke koje nas u dinamičnoj današnjici sprječavaju od postizanja Allahove ljubavi, i ljubavi u ime Allaha. Na samom kraju, svoje predivno predavanje, upečatljivim stilom, hfz. Bugari je krunisao izvođenjem ilahija.

DSCN3412DSCN3309 DSCN3315 DSCN3316 DSCN3333 DSCN3340

DSCN3416 DSCN3420 DSCN3424 DSCN3436 DSCN3335 DSCN3338 DSCN3340 DSCN3368 DSCN3369 DSCN3415

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.