Službenici Mešihata IZ-e u ramazanskom zijaretu džematu Kodrabudana

Behlul Kanaqi, Redžep Ljuljanović i Fuad Čekić
Behlul Kanaqi, Redžep Ljuljanović i Fuad Čekić

Podgorica/Kodrabudan – Službenici Mešihata IZ-e Behlul Kanaqi i Fuad Čekić posjetili su džemat u Kodrabudanu. Imam u Kodrobudanu, vaspitač u Medresi “Mehmed Fatih” Redžep Ljuljanović, gostima je zaželio dobrodošlicu i izrazio radost što Islamska zajednica u toku mjeseca ramazana uspjeva da posjeti skoro sve džemate na područiju Crne Gore.

Jaciju namaz i teraviju klanjao je imam džamije, vitr  prof. Behlul Kanaqi, a prisutnima se nakon završenog namaza  obratio prof. Fuad Čekić. U kraćem obraćanju Čekić je kazao « Draga braćo, Allah dž. š. je propisao post i narodima prije Islama, što znači da je post neophodna škola za razvoj pojedinca u kvalitetnu ličnost i naroda u stabilnu zajednicu. U suprotnome Bog nebi zahtjevao od čovječanstava da posti. Dvije moralne vrline koje pojedinac, a društvene norme koje zajednica stiče postom su umjernost i strpljivost.

Umjerenost i strpljivost su dvije moralne vrline i društvene norme, koje omogućavaju opstanak islama, na nivou zajednice i pojedinca, na duge staze. Svaki oblik pretjerivanja i ekstremizma je bez daha, poput munje koja bljesne, obasja sredinu a zatim nestane i više je se niko ne sjeća. Kako kaže narodna poslovica «tiha voda brijegeove valja». Svaki oblik pretjerivanja je anomalija, a najbolji učitelj za ovaj oblik društvene i individualne anomalije je post. Post nas uči, kako je malo potrebno čovjeku za život. Da većina stvari koje smatramo neophodnim su vještačke potrebe, koje su izraz naše uobrazilje a ne stvarnih potreba. Post nas uči da budemo zahvalni na svakom uzdahu vazduha, gutljaju vode i zalogaju hljeba. Post nas uči da je za život potrebno tako malo. Odnosno, post nas uči da svijet gledamo realno, onakvim kakav jeste.

Strpljivost je druga pouka posta, koja je vodilja muslimana u životu. Post nas uči aktivnoj vrsti strplivosti, ustrajnosti u činjenju dobra. U kuranskom ajetu u kojem se govori o postu naglasak je na riječima da post traje “određen broj dana”. Kao što je broj dana posta tačno određen, tako je  određena i dužina trajanja čovjekovog života; kao što se post treba podjednakim žarom i voljom postiti od prvog do posljednjeg dana , tako se na idealima vjere treba ustrajati do posljednjeg  daha života , jer se  djela vrjednuju prema završnici, a ne prema njihovom početku.

Pojedinac koji ne posti nije upotpunjena ličnost, kao što zajednica koja ne primjenjuje post nije stabilana zajednica. “Post je učitelj neophodan čovječanstvu za pravilan razvoj »

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.