Službenici Mešihata Islamske zajednice posjetili Odbor Islamske zajednice u Tivtu

Tivat
Tivat

Tivat – Povodom incidenta skrnavljenja prostorija Islamske zajednice u Tivtu danas su u službenoj posjeti Odboru Islamske zajednice Tivat boravili službenici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, zamjenik direktora podgoričke Medrese Rahman ef. Kačar i mr. Senad ef. Alibašić, sekretar za finansije te ustanove.

Oni su se prije džume namaza sastali sa imamom Adem ef. Emrovićem i predsjednikom Odbora Hasanom Tačijem, obišli objekat koji je kupljen za potrebe Islamske zajednice u Tivtu i tom prilikom se upoznali sa cjelokupnom situacijom u ovom Odboru i svim detaljima vezanim za incident skrnavljenja novog mesdžida.

Džumansku hutbu održao je prof. Rahman Kačar i tom prilikom prenio selame od resa Islamske zajednice Rifata ef. Fejzića i njegovu punu podršku imamu i vjernicima u Tivtu. On se u svom govoru osvrnuo na važnost građenja džamija za muslimansku zajednicu, ističući da je i Božji Poslanik Muhammed a.s. po dolasku iz Mekke u Medinu prvo sagradio džamiju koja je postala centar svih pozitivnih dešavanja. Slijedeći njegov primjer i mi muslimani u Crnoj Gori gradimo džamije tamo gdje za to imamo opravdane razloge i potrebe, i nizbog čega drugog.

On je spomenuo i svijetle primjere islamske tolerancije kroz povijest islama. Zanimljiva je predaja u kojoj stoji da jedne prilike mušrik Ebu Džehl rekao Muhammedu a.s., „ti si najgori čovjek koji postaji na dunjaluku!“, na što je Poslanik a.s. odgovorio : „ u prvu si“. Kad je to vidio njegov prijatelj Ebu Bekr r.a. rekao je: „o Božji Poslaniče, ti si najbolji čovjek na svijetu“, a on reče: „u prvu si Ebu Bekre“. To je Ebu Bekra malo zbunilo pa upita kako to da je i njemu i mušriku odgovorio potvrdno, na što on reče: „Ja sam kao ogledalo i svaki od vas je kroz mene vidio sebe. Ebu Džeh je vidio svoju pokvarenost a ti si Ebu Bekre vidio svoju dobrotu“. I ova naša džamija je poput ogledala, oni koji su uradili ovo nedjelo su pokazali svoju ličnost.

On je prisutnim vjernicima kojih je bilo tridesetak savjetovao da budu strpljivi i mudri te da svoje probleme rješavaju isključivo zakonskim putem.

Po završetku namaza gostima se zahvalio imam Adem ef. na posjeti i institucionalnoj podršci. Džematlije takođe nisu krile svoje zadovoljstvo zbog danšnje posjete predstvnika Mešihata.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.