ŠKOLA KUR'ANA VEĆ TRI GODINE PODIŽE VJERSKO-OBRAZOVNI STANDARD MUSLIMANA BARA

ŠKOLA KUR'ANA VEĆ TRI GODINE PODIŽE VJERSKO-OBRAZOVNI STANDARD MUSLIMANA BARA

U petak, 27. aprila 2018. godine je u kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra u Baru upriličena dodjela diploma svršenicima Škole Kur'ana Medžlisa islamske zajednice Bar, koja se ove godine odvijala u tri stepena. Svečanost je učenjem Kur′ana otvorio svršenik medrese ”Mehmed Fatih” u Podgorici Emin Murić, a potom je u ulozi voditelja Mahmut Vuković najavljivao program koji je bio pripremljen za ovu prigodu. Svečanosti su prisustvovali: predstavnici medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici na čelu sa direktorom Fuadom ef. Čekićem, savjetnik reisa IZ u CG Isa ef. Aljoši, profesori medrese „Mehmed Fatih“, imami, predsjednik Vakufsko-džematskog odbora Stari Bar Ruždija Šainović, brojni odbornici medžlisa i džematskih odbora, kao i domaćini predstavnici MIZ Bar: glavni imam mr. Muidin Milaimi i predsjednik i potpredsjednik Medžisa Islamske zajednice Bar Ćazim Alković i Ekrem Zaganjor, kao i koordinator Škole Kur'ana Ismail ef. Hysaj – profesor kiraeta (pravilnog i lijepog učenja Kur'ana u medresi „Mehmed Fatih“ i imam Omer-bašine džamije. U prepunoj sali isticali su se članovi porodica i prijatelji polaznika Škole Kur'ana, koji su bili izuzetno ponosni na njihov uspjeh, s obzirom da su marljivo učili i uspjeli da savladaju Kur'ansko pismo i usavrše učenje Allahove knjige.

U svojstvu domaćina prisutnima se obratio glavni imam MIZ-e Bar i direktor IKC-a mr. Muidin ef. Milaimi, koji je izrazio zadovoljstvo što se u IKC-u organizije Škola Kur'ana, naglasivši u svom govoru da je ovaj objekat u potpunosti promjenio sliku islama u Baru i šire. Njegova infrastruktura, ambijent kao i prostor omogućava mnoštvo aktivnosti, među kojima su ostvarene – Škola Kur'ana, kursevi turskog i engleskog jezika. Svoje obraćanje Milaimi je završio čestitkom svršenicima Škole Kur'ana, a posebno njenom koordinatoru prof. Hysaju na naporu koji je uložio da tridesetak polaznika nauči i usavrši učenje Kur′ana Časnog.

Ispred medžlisa Islamske zajednice u Baru prisutnima se obratio predsjednik hdž. Ćazim Alković, koji je u svom govoru istakao važnost institucije IKC-a u vjerskom, duhovnom, moralnom i obrazovno-odgojnom uzdizanju vjernika, te kako se ovaj zadatak sam po sebi nameće s obzirom da IKC posjeduje nabolju infrastrukturu i nudi brojne sadržaje. „Vrata naše Islamske zajednice su otvorena svima onima koji imaju ideju za slične projekte koji doprinose našem uzdizanju u bilo kojem aspektu“, zaključio je Alković na kraju, čestitavši svima na uspješnom projektu.

Koordinator Škole Kur'ana Ismail ef. Hysaj je u svom obraćanju istakao veliko zadovoljstvo u radu sa najvrijednijim resurursom islamske, a i svake druge zajednice – ljudima. Koordinator je naglasio „da je islam više od bilo koje druge vjere, religije i filozofije prije njega uzdigao čovjeka, o čemu se u suri Et-Tin kaže: „Mi smo čovjeka stvorili u najlješem obliku“. Kada se govori o tom obliku, uglavnom se akcenat stavlja na fizički oblik čovjeka, a čovjek je zapravo najljepšeg oblika prvenstveno u duhovnom, duševnom i psihičkom smislu, a tek nakon toga i fizičkom. Zato se kroz Školu Kur'ana radilo na čovjeku, koji treba biti otvorenih horizonata, pismen, odgojen i obrazovan, na čovjeku koji postaje svjestan da je „Kur'an more znanja bez obala i okean spoznaja bez dna“. Na kraju se zahvalio svima koji su doprinili ovom projektu, koji već tri godine za redom podiže vjersko-obrazovni standard muslimana Bara.

Nakon obraćanja koordinatora Škole članovi hora medrese „Mehmed Fatih“ iz Pogdorice su uljepšali veče izvođenjem par numera iz široke lepeze islamske duhovne muzike.

Skupu je imala čast da se obrati i Amila Vukić – predsjednica Udrženja mladih IKC-a. Ona je, zahvalivši se na časti, kratko govorila o postignućima Udruženja, kao i o budućim planovima i projektima.

Direktor medrese „Mehmed Fatih“ Fuad ef. Čekić je na samom početku prenio selame i čestitke Reisa IZ u CG-u Rifata ef. Fejzića. On je svoje obraćanje posvetio svršenicima Škole Kur′ana, dajući im važne savjete i smjernice podsjećajući ih na emanet odgovornosti koju su preuzeli – da svaki harf Allahove Knjige prenesu tačno i decidno svojim bližnjima i budućim generacijama. „Kur′an je nadnaravni govor, ali on kao takav nije samo zbog slova, zbog stila već i zbog glasa čovjeka. Čovjek dok uči mora biti propisno čist, skoncentrisan i svjestan da svojim glasom prenosi i oživljava riječ Božiju, dakle svojim glasom drugima dostavlja Božiji govor. Interesantno je da kada se Kur′an uči, vjernici doživljavaju posebne emocije, emocije koje često izazovu suze u njihovim očima, čak i ako ne razumiju jezik Kur′ana“, istakao je direktor medrese. Na kraju je pozvao sve prisutne da svim svršenicima osnovnih škole preporučuju da školovanje nastave u medresi ”Mehmed Fatih”, jer je ona simbol znanja svih muslimana Crne Gore.

Nakon svečane dodjele diploma, u ime svršenika kursa prisutnima se obratio Asad Grlić, mujezin Omer-bašine džamije, koji je govorio o impresijama i atmosferi sa časova, nakon čega se zahvalio koordinatoru Škole na uloženom trudu i znanju, kome je kao poklon od polaznika svih stepena uručio par knjiga.

 

BEA20F91-308D-4FF7-B0F1-FC484D7DCE8B

 

11A5738D-EB65-46C9-8949-FB6FA56399B0

A81FF309-5578-4C16-BD9C-68D8D652EC46

516E9CEE-2175-40D0-80CB-9E86FF2667B8

E7C59EE6-A0D5-483D-BA4F-5C1C924D19E1

396CC214-AF85-4332-8C34-B04BA02811CE

D189B0A5-6A81-420A-AEC8-6E0B71E50A48

1C316774-E038-4EDF-8A0C-1F5F2EC45683

3F475391-416F-478D-AAC5-3868794AA58C

5592D916-29DA-4E4D-8FF7-C2CD3FF446D02D8A2E2E-B2C8-4772-8D63-D5116C4994F4

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.