Savjetovanje imama u IKC-u Bar

U Islamskom Kulturnom Centru u Baru održano je savjetovanje za hatibe i vaize u organizaciji Uprave za da’vu i obrazovanje Mešihata IZ u CG.

Program je otvorio učenjem Kur'ana, Ismail ef.Husić, imam Omerbašića džamije u Starom Baru.

U svojstvu organizatora, prisutne imame, hatibe i vaize, poselamio direktor Uprave za da'vu i obrazovanje Rahman ef. Kačar, koji je istakao važnosti Šure (savjetovanja) i potrebi unapređenja hatibske uloge, a posebno u mjestima gdje je veća frekventnost džemata a posebno u vrijeme turističke sezone. Govoreći o standardima hutbe i hatiba, on je predložio da se usvoji kodeks koji će biti donet od strane Mešihata.

Hafiz Sulejman Bugari, savjetnik reisa IZ u CG za da’vu je govorio o umijeću i vještinama uspješnog imama i vaiza na hutbi ili vazu, te naveo nekoliko lijepih i poučnih prijedloga o radu imama.

Nakon njega govorio je Ali ef. Bardhi, glavni imam MIZ Ulcinj koji je dao osvrt na hutbu u vremenu Osmanlija u našim prostorima. On je naglasio da se hutba u tom periodu držala samo na arapskom jeziku. Te da se kasnije uvelo da se hutba može govoriti na matrenjem jeziku.

Glavni imam MIZ Bar Muidin ef. Milaimi govorio o svom iskustvu kao hatib i vaiz. Uspijeh imama se vidi u spremnosti hutbe, redovnosti i održavanje reda u džamiji i džematu istakao glavni imam MIZ Bar.

Jedan od imama sa višedecenijskim stažom Rustem ef. Zaga iz Ulcinju govorio je o ispravnosti učenja Kur’ana i podsticanje imama na ispravnost učenja.

Na kraju, nakon diskusija učesnika, usvojeni su zaključci koji su usvojeni na prethodnom savjetovanju imamima sa sjevera CG koji će biti realizovani u narednom periodu.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.