SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI

Islamska-Zajednica-u-Crnoj-GoriPodgorica, 04. Avgust, 2014. – Islamska zajednica i njeni vjernici u Crnoj Gori duboko su uvrijeđeni iznesenim stavovima Mitropolita Amfilohija, odnosno njegovim vrijednosnim sudom o istorijskom događaju sa početka 18-og vijeka, u kojem je izvršen progon nad pripadnicima islama u jednom dijelu Crne Gore.

Prvosveštenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je, u tom kontekstu, nazvao pripadnike islama „lažnim ljudima sa lažnom vjerom“ , a njihovo učenje „duhovnom smrću“, i riječima „spasavanje Crne Gore“ opravdao tzv. „Istragu poturica“, odnosno masakr nad tadašnjim muslimanima koji je, prema nekim istorijskim izvorima, izvršio vladika Danilo Petrović.
Teško da se radi o neznanju, prije će biti da je riječ o isključivostii , kao o dominantnom obrascu odnosa prema islamu, kada je u pitanju retorika ljudi koji već duže vrijeme rukovode ovom crkvom. Možda bi ljude kratkog pamćenja moglo začuditi da Vladika Amfilohije tako kvalifikuje islam, s obzirom da je poznato koje je sve civlizacijske, kulturološke, arhitektonske, umjetničke i duhovne tekovine podario islam i svjetskoj civlizaciji i ovdje u Crnoj Gori, kao vjera proizašla iz istog monotesitičkog korijena, kao i hrišćanstvo i judaizam. Štaviše, sama činjenica da su brojne hrišćanske crkve i manastiri sačuvani i izgrađeni tokom viševjekovne dominacije islama, bila bi dovoljno obavezujuća da se o islamu promišlja bez predrasuda i negativnog naboja.
Međutim, one koji pamte malo duže takva izjava nimalo ne čudi, već samo potvrđuje da je to slijeđenje iste ideologije koja je blagosiljala i uz gusle popijevala Karadžićevim falangama tokom agresije na Bosnu i koja se nikada i ničim nije ogradila od ubijanja nevinih ljudi, žena i djece, od genocida u Srebrenici, niti od kulturocida u kojem je razoreno i uništeno na stotine džamija i mezarja i zatirani tragovi islama.
Mislili smo da je došlo drugo vrijeme i da je ta ideologija napuštena, te da su oni koji su je slijedili uvidjeli svu njenu pogubnost, kako za druge narode, tako i za svoj vlastiti. Međutim, ako se ovako pravda tzv.istraga poturica i inkvizitorski masakr nad islamskim življem Stare Crne Gore iz 18-og vijeka, jasno je da je u pitanju uvreda i nedvosmislena poruka prema petini stanovništva današnje Crne Gore.
Međutim, Islamska zajednica i njeni pripadnici duboko su svjesni svog istorijskog civlizacijskog i duhovnog utemeljenja u Crnoj Gori i nijednim svojim gestom neće odgovarati na ovakve kvalifikacije i vjersku isključivost koju demonstrira prvostveštenik Srpske pravoslavne crkve. Vjerujemo da će se, makar u budućnosti, neko ograditi od ovakvih fašisoidnih stavova i nanesenih uvreda prema pripadnicima islama.
Ured za odnose sa javnošću Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.