Saopštenje Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori povodom procesa restitucije maslinjaka u Valdanosu

Islamska zajednica u Crnoj Gori
Islamska zajednica u Crnoj Gori

Islamska zajednica u Crnoj Gori ne može se izuzeti iz procesa restitucije maslinjaka u Valdanosu, jer je na ovom području eksproprisano 2-200 stabala maslina koje su do oduzimanja bile u vlasništvu Vakufa Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Eksproprijacija uvale Valdanos izvršena je Rješenjem SO Ulcinj, još 1978. godine. Tim rješenjem je od privatnih vlasnika i vjerskih zajednica eksproprisano 937.739 m2 poljopnvrednog zemljišta-masljinjaka, sa 17.825 stabala masijina, od toga Odboru Islamske zajednice Ulcinj preko 2.200 stabala maslina.

Potpuna eksproprjacija izvršena je, kako je navedeno, u svrhu izgradnje vojnog objekta stalnog karaktera. Novčana naknada koja je tada isplaćena bivšim vlancima nije bila pravična niti tržišna, to je potvrđeno sudskim presudama donijetim po tužbama malog broja građana koji su imali smjelosti da se žale na visnu naknade.

Vojni objekat nije izgrađen, osim na obalnom prostoru odmaralište za odmor i rekreaciju vojnih lica i njihovih porodica..

Drugo, Zakon o vraćnju poljoprivrednog zernljišta iz 1992. godine, omogućeno je vraćanje poljuprivrednog zemljišta svim bivšim vlasnicima, ali se nije primjenio u slučaju Valdanosa jer je imovina bila u nadležnost Savezne države .

Nakon raspada bivše Jugoslavije dolazi do naglog propadanja, i onako do tada neadekvatno održavanog masljinjaka, slijedi isušivanje stabala čak i sječa radi ogreva od organizacije koja je osnovana za upravijanjem tim dobrom.

Zakonom o vraćanju svojinskih prava stvorene su mogućnosti za povraćaj svojinskih prava bivših vlasnika. Na osnovu tog Zakona podneseni su zahtjevi za povraćaj vjerskih zajednica i građana Postupci su u toku pred Upravnim i Vrhovnim Sudom kao i pred Međunarodnim Sudom u Strazburu kojima se zahtjeva od nadležnih organa Crne Gore da se sprovede Zakon o povraćaju poljoprivrednog zemljišta i ostali zakoni iz ove oblasti.

Ne stoji činjenica da se maslinada odnosno pojoprivredno zemljište ne može vratiti vjerskim zajednicama prije donošenja Zakona o povraćaju imovine vjerskim zajednicama, jer zato postoje uslovi propisani Zakonom o eksproprijaciji, Zakonom o maslinadi i Zakonom o povraćaju poljoprivrednog zemljišta.

Dakle, Islamska zajednica traži da jos se povrati vlasništvo nad vakufskim parcelama, jer su maslinova stabla zavještana vakufu kao neotudjiva imovina koja jedino može da služi samo jednoj namjeni – instituciji Islamske zajednice i njenih vjernika.

Islamska zajednica je odlučna da nesporna prava vlasnika maslina i vakufskih parcela u Valdanosu, ostvaruje pred domaćim sudovima i kod medjunarodnih instanci.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.