Saopštenje Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori

mjesec-i-zvijezda1Podgorica – Mešihat Islamske zajednice i Uprava Medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici, zadovoljni su usvajanjem amandmana poslanika Bošnjačke stranke i partije Forca, na prijedlog Opšteg zakona o obrazovanju, kojim je otvoren zakonski put da se ova vaspitno-obrazovna institucija uvrsti u obrazovni sistem Crne Gore i licencira kao i ostale srednje škole u Crnoj Gori .Takodje, zadovoljni smo i  usvajanjem amandmana koji se odnose na to da se ishrana u studentskim i djačkim domovima uskladi sa vjerskim propisima za pripadnike islama.

U ime Islamske zajednice, najsrdačnije zahvaljujem poslanicima  Sulju Mustafiću, Almeru Kalaču, Kemalu Zoronjiću i Genciju Nimanbeguu  na nesebičnom doprinosu i zalaganju da ovi amandmani budu dio Opšteg zakona o obrazovanju. Ujedno zahvaljujemo i predlagaču , Ministarstvu prosvjete i nauke koje je imalo sluha da prihvati ove amandmane i nakon pet godina stvori zakonske mogućnosti za licenciranje ove srednje vjerske škole.

Medresa „Mehmed Fatih“ u Podgorici, već pet godina obavlja svoju djelatnost bez odgovarajućih saglasnosti, iako je u više navrata od strane Islamske zajednice i rukovodstva ove vaspitno-obrazovne ustanove, jasno izražen i potenciran zahtjev da ova medresa postane dio važećeg vaspitno-obrazovnog sistema Crne Gore. Takođe, nastavnim planom i programom ove institucije , u potpunosti, ispoštovani su zahtjevi i standardi koji važe i za druge srednje škole u Crnoj Gori, u dijelu koji se odnosi na zastupljenost predmeta svjetovnog karaktera i predviđeni fond časova.

Na taj način, konačno, izašlo se u susret zahtjevima ove institucije čime ona postaje dio vaspitno-obrazovnog sistema, u duhu Sporazuma koji su potpisale Vlada Crne Gore i Islamska zajednica.

Reis Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.