Rožaje nezapamćeno brojnom dženazom na Ahiret ispratilo Ramiza Beteviju

Rožajedzenaza2Danas, 02.02.2013. godine, u Rožajama je klanjana dženaza rahmetli Ramizu Beteviji, mladiću muhadžiru iz Foče. Rožajci do sada ne pamte veću dženazu u svom gradu gdje je posljednjem ispraćaju Beteviji prisustvovalo više hiljada ljudi.

Teška sudbina sa početka rata u BiH započinje i za dva mala dječaka Kema i Ramiza. Kemo je imao pet, Ramiz svega godinu dana. Roditelje su im u porodičnoj kući zaklali četnici , a njih je komšinica u koloni izbjeglica dovela do Rožaja.

U Rožajama, čovjek velikog srca sa svojom plemenitom porodicom, rahmetli Jusuf Fazlić je i pored svoje odrasle šetoro djece našao mjesta u kući, za sofrom, ponajprije u srcu i za ova dva dječaka, preuzevši potpunu brigu o njima. Kad bi čovjek rekao da ih je pazio kao svoju djecu, to vjerovatno ne bi bila istina jer ih je rahmetli Jusuf pazio više od vlastite djece. To dokazuje i činjenica da im je porodica Fazlić na kraju kupila dva stana. Obojica uzorni momci, prijatni, lijepa ahlaka, veoma omiljeni u čaršiji. Mlađi, rahmetli Ramiz je prije nekoliko mjeseci i stupio u brak, uspješno privodio kraju  studije. Izbjegao je smrt kao dijete u kolijevci od četnika, ali je u Sarajevu u nesrećnom udesu ispustio svoju plemenitu dušu.

dzenaza3Do sada nezabilježeno brojnu dženazu u Rožajama ispred Kučanske džamije predvodio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef . Fejzić . Nakon dženaze namaza on se prisutnima obratio sa par riječi: “Ne znam šta je u u korijenu riječi Foča , vjerovatno neznate ni vi, ali sigurno svi znamo sta je korijen rijeci Srbinje. Onima kojima su smetala imena pojedinih gradova, mjesta, ulica nije bilo dovoljno samo promijeniti ta imena, već i stanovništvo u tim mjestima. Upravo zbog velikodržavnih ideja četničke horde su u Foči između hiljada pobijenih nedužnih ljudi, u njihovom domu zaklali roditelje dva dječaka Kema i Ramiza, koje je sudbina dovela kasnije do Rožaja.

Veliki čovjek rahmetli Jusuf Fazlić i njegova plemenita porodica postali su novi dom za dva dječaka iz Foče. Rahmetli Jusuf je bio učitelj nama u Rožajama kako treba postupati sa ljudima u nevolji, i zato je Rožaje bio dom za sve nevoljnike iz BiH i kasnije sa Kosova. Ponosno Rožaje nije ih tretiralo kao izbjeglice, već onako kako je poslanik Muhammed, a.s., sa svojim muhadžirima došao u Medinu kod ensarija, mi smo upravo bili ensarije svoj našoj braći.

dzenaza1Poslanik, a.s., je rekao:  Ko pomiluje jetima-siroče, džehennemska vatra neće gorjeti tu ruku, a u drugom hadisu Poslanik, a.s.,kaže: Ja i onaj ko opskrbi siroče-jetima, bićemo u Džennetu kao ova dva prsta (pokazujući srednji i kažiprst).  Danas su nam emocije pomiješane bolom i tugom zbog ove dženaze, ali smo istovremeno i ponosni na ovaj današnji veličanstveni skup. Bol je velika, ali se moramo pomiriti sa Allahovom odlukom, jer Uzvišeni Allah u hadis-kudsiji kaže ” ko nije zadovoljan sa mojom odlukom neka sebi trazi novog gospodara mimo mene.“  Mi draga braćo nemamo drugog Gospodara mimo Allaha, i zato moramo prihvatiti odluku njega Uzvišenog.

Molim Uzvišenog Allaha da ovom mladiću podari Džennet i da ga sastavi sa njegovim roditeljima šehidima i sa Rahmetli Jusufom i njegovom hanumom”, često savladan suzama, kojima se nisu mogli oteti ni prisutni, okončao je svoje obraćanje reis Fejzić. Dženazi je prisustvovao veliki broj imama, kao i direktor medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice , u pratnji nekolicine profesora.

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.