Reisu-l-‘ulema Husein ef. Kavazović nakon dodjele Menšure primio reisa Rifata ef. Fejzića sa saradnicima

 

Reis Fejzić u pratnji delegacije na prijemu kod reisa Kavazovića
Reis Fejzić u pratnji delegacije na prijemu kod reisa Kavazovića

Dodjeli Menšure novoizabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazoviću, prisustvovala je delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori, predvođena reisom Rifatom ef. Fejzićem.

Tradicionalna ceremonija dodjele Menšure je upriličena u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a prisustvovali su joj najveći vjerski autoriteti iz zemlje, regiona i svijeta, kao i najveći državni zvaničnici iz BiH.  Program je nastavljen svečanim ručkom u hotelu Bristol, kojom prilikom su se reisu Kavazoviću obratili najveći velikodostojnici i uticajne ličnosti iz islamskog svijeta, među kojima reis Republike Turske, dr. Mehmed Gormez, izaslanik vlade Kraljevine Saudijske Arabije, izaslanik Islamske republike Iran, Ajatollah Dženeti, predstavnici drugih vjerskih zajednica u BiH, te član predsjedništva BiH gosp. Bakir Izetbegović.

Delegaciju IZ-e u Crnoj Gori, pored reisa Fejzića, činili su još: predsjednik Sabora IZ-e Muidin ef. Milaimi, direktor medrese, Rahman ef. Kačar, sekretar Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, Bajro ef. Agović. Njih je nakon ceremonijalnog dijela primio novoizabrani reis Husein ef. Kavazović.

Reis Fejzić u pratnji delegacije na prijemu kod reisa Kavazovića
Reis Fejzić u pratnji delegacije na prijemu kod reisa Kavazovića

Nakon izrečene srdačne zahvalnosti na prijemu, reis Fejzić se reisu Kavazoviću obratio riječima: „Dozvolite da Vam u ime muslimana  Crne Gore čestitam izbor na ovu važnu i odgovornu funkciju. Mi vašu zajednicu i funkciju doživljavamo kao blisku, koja nam zbog svog značaja i snage, može biti od pomoći. Naša želja je unaprjeđenje odnosa sa Vama i Islamskom zajednicom u BiH na koju smo se uvijek oslanjali“.

Reisu-l-u’lema Husein ef. Kavazović se zahvalio reisu Fejziću i njegovoj delegaciji riječima: „Posebno vam hvala što ste u pratnji visoke delegacije došli na dodjelu menšure“. On je naglasio da su vrata Islamske zajednice u BiH širom otvorena Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.