Reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima na džematskom iftaru i teraviji u Pljevljima

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Pljevlja – Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, u Pljevljima je sinoć upriličen iftar sa reisom za džematlije svih pljevaljskih džemata. U prijatnom ambijentu restorana Trebovina, vlasnika Jasmina Ajanovića, reis Fejzić sa saradnicima je iftario sa oko 80 džematlija. Pored reisa, iftaru su prisustvovali prof. Enis ef. Burdžović, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, prof. Omer ef. Kajoshaj, direktor kancelarije za odnose sa inostranstvom, i Denis Martinović, profesor medrese “Mehmed Fatih”. U mirisnom hladu pljevaljskih lipa, pljevljaci su, prepoznatljivi po svojoj domaćinskoj predusretljivosti i gostoprimstvu sa reisom Fejzićem uz iftarski zalogaj podijelili i svoja očekivanja, bojazni i radosne vijesti.

Enis ef. Burdžović
Enis ef. Burdžović

Nakon toga, reis Rifat ef. Fejzić i prof. Enis ef. Burdžović gostovali su u jednosatnoj emisiji na lokalnom servisu “Televizija Pljevlja.” U ovom gostovanju, tretirana je aktuelna ramazanska tematika, sa posebnim osvrtom na poslednju trećinu ovog mubarek mjeseca, kao i brojna druga pitanja. Između ostalog, bilo je riječi o ulozi, nadležnostima i poziciji Islamske zajednice u Crnoj Gori, zatim o suživotu i toleranciji, medresi “Mehmed Fatih”, i brojnim drugim, pljevaljskoj gledalačkoj publici interesantnim pitanjima. Na kraju gostovanja u emisiji, reis Fejzić je ukazao na korektnu saradnju sa lokalnim vlastima, čiji plodovi su  restauracija Husein-pašine džamije, obnova minareta na Jaliji, i drugo. U tom smislu, reis je apelovao na lokalnu samoupravu, kao i na sve pljevljake, bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili političkoj opciji pripadali, da podrže inicijativu da jedan trg ili bar ulicu u Pljevljima krasi ime Husein-paše Boljanića, čijem dobrotvorstvu je dug ovaj grad, ali i čitava Crna Gora.

Iftar u Pljevljima
Iftar u Pljevljima

Po okončanju teravih namaza, goste je u ime Odbora Islamske zajednice Pljevlja poselamio, i dobrodošlicu im poželio glavni imam Samir ef.  Kadribašić. Potom je riječ uzeo prof. Burdžović,  koji je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom Pljevljima, podsjećajući da: “Onoliko koliko džamije držimo živima, one će nas držati u životu.”  On je proz nekoliko kudsi hadisa ukazao na odnos bliskosti i intimne neraskidive veze između roba i Stvoritelja.

Nakon njega, riječ je uzeo reis Fejzić. Govoreći o historijskoj postojanosti i bogatstvu islamskom i posebno ulemanskom tradicijom, on je insistirao da se pljevljaci moraju ponositi svojom tradicijom, nadgrađivati je i osloboditi se svih uticaja spolja, koji negativno utiču na islamsku tradiciju Pljevalja. On je okupljenom džematu prenio inicijativu, da se Husein-paši dodijeli mjesto koje mu pripada. “Svi smo saglasni da je krajnje vrijeme da ime ovog velikana izađe iz ove džamije, da njegova vrijednost bude očita i onima koji ne dolaze u džamiju.”

Reis Fejzić i njegovi saradnici sa prof. dr. Enes Pelidijom
Reis Fejzić i njegovi saradnici sa prof. dr. Enes Pelidijom

Nakon teravih namaza, prof. dr. Enes Pelidija, vrsni intelektualac, aktivist i profesor historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ugostio je reisa Fejzića sa saradnicima u svom domu. U prijateljskom razgovoru,  uz kahvu i osvježenje, dr. Pelidija je sa svojim gostima podijelio zadovoljstvo što u džematske safove u Pljevljima staje sve više mladih ljudi, koji ne mare i ne osvrću se na to što njihovi stariji to nisu činili. Razgovor je, uz prisjećanje na bremenitu i plodonosnu prošlost domaćina bio bogat dubokim, iscrpnim i mudrim vizijama o poziciji i radu Islamske zajednice u Crnoj Gori. Reisa i njegove saradnike je savjetovao da Islamska zajednica u Crnoj Gori treba nastaviti zauzetim kursom tihog ali odvažnog, temeljitog i nekonfliktnog napretka, u kom leži prava i istinska snaga i boljitak.

Gosti su u podužem sijelu, uživali u ambijentalnim ljepotama tradicionalno uređenog doma dr. Pelidije, gdje on sa svojom hanumom provodi sve trenutke slobodnog vremena, ali svakako i u mudrosti kaljenom iskustvu i savjetima kojima ih je cijenjeni domaćin nesebično počastvovao.