Reis Rifat ef. Fejzić u ramazanskoj posjeti Pljevljima

Delegacija Mešihata IZ-e u Pljevljima
Delegacija Mešihata IZ-e u Pljevljima

Pljevlja – U petak 03. Avgusta 2012. godine u jednodnevnoj radnoj posjeti Pljevljima boravila je delegacija Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, koju je predvodio reis Rifat ef Fejzić. Pored reisa Fejzića u delegaciji su bili Rahman ef Kačar, direktor Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici i Sadmir Hadžijić profesor turskog jezika i umjetnički rukovodilac hora podgoričke Medrese.

Tom prilikom je priređen iftar u pljevaljskom restoranu “Gold”, nakon čega je reis Fejzić gostovao u lokalnoj televiziji TV Pljevlja, gdje je dao jednočasovni intervju. Reis Fajzić je u intervjuu govorio o blagodatima mjeseca Ramazana i osvrnuo se na položaj muslimana u Crnoj Gori , a naročito na položaj muslimana u Pljevljima u zadnje dvije decenije.

Istovremeno u Husein pašinoj džamiji je jaciju namaz predvodio Rahman ef Kačar, a teraviju je predvodio Sadmir ef Hadžijić. Nakon namaza predavanje je održao Rahman ef Kačar koji je pljevaljskom džematu pored aktuelne ramazanske teme, predstavio rad Medrese u poslednje četiri godine.

“Ja sam večeras u svojstvu predstavnika podgoričke Medrese, jedine islamske obrazovne institucije u Crnoj Gori, na koju smo čekali gotovo stotinu godina. Vi ste svojim dobrovoljnim prilozima, kao i putem davanja Zekata i Sadekatu-l-fitra svih ovih godina pomagali izgradnju i rad Medrese i ja vam na toj pomoći zahvaljujem. Mi smo ove godine ispratili prvu generaciju maturanata i veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo ostvarili u poslednje četiri godine.

Reis Fejzić u Pljevljima
Reis Fejzić u Pljevljima

Medresu je završilo 38 učenika od kojih će njih 17 nastaviti školovanje u Turskoj, jedan broj će nastaviti školovanje na fakultetima u Sarajevu i Podgorici, dok će jedan broj sa albanskog govornog područja nastaviti školovanje u Albaniji ili na Kosovu. Od 150 učenika, koliko ih pohađa Medresu, dva učenika su iz Pljevalja i u narednom periodu očekujem da će ih biti više, jer nas na to obavezuje uloga i tradicija Pljevalja koju su u prošlosti imala”, između ostalog rekao je direktor Kačar.

Nakon namaza nastavljeno je druženje u prostorijama Islamske zajednice, a dogovorena je još jedna ramazanska posjeta predstavnika Mešihata u narednih desetak dana.

                                                                                                                        Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.