Reagovanje Mešihata povodom skrnavljenja vjerskih objekata u protekla dva mjeseca

Fuad ef. Čekić, generalni sekretar Islamske zajednice
Fuad ef. Čekić, generalni sekretar Islamske zajednice

Nedavno skrnavljenje džamije u Bijelom Polju, kao i kamenovanje i razbijanje izloga kancelarije Odbora Islamske zajednice u Baru, izraz su vjerske mržnje i netrpeljivosti. Ovakva djela narušavaju koncept građanske i multikulturalne Crne Gore, kazao je Fuad Čekić, generalni sekretar Islamske zajednice Crne Gore.
U toku marta, u Crnoj Gori su zabilježena dva slučaja u kojima je došlo do oštećenja objekata Islamske zajednice. U opštini Bijelo Polje, u naselju Sutivan, nepoznati počinioci su oskrnavili džamiju, bacajući fekalije po njenoj fasadi.
Tokom prošle sedmice, za sada nepoznati počinioci su u Baru polomili stakla i izlog kancelarije Odbora Islamske zajednice Bar.
Za Fuada Čekića, generalnog sekretara Islamske zajednice u Crnoj Gori, navedena djela su izraz vjerske mržnje i netrpeljivosti.
“Riječ je o djelima koja bi trebala zabrinuti cjelokupnu našu javnost i pripadnike svih religija u Crnoj Gori. Ovakva djela narušavaju koncept građanske i multikulturalne Crne Gore. Nerješavanje ovih slučajeva ili ignorisanje od nadležnih organa, u krajnjem slučaju dovodi u pitanje povjerenje građana islamske vjere u institucije sistema“, kaže Čekić za agenciju Anadolija.
On očekuje da će nadležne službe što prije pronaći počinioce ovih napada i privesti ih pravdi.
“Nadamo se da će počinioce ovih djela što prije pronaći, kako se ne bi stvorilo uvjerenje da su ovakva djela beznačajna, i da se mogu u budućnosti ponavljati, a da počinioci budu na sigurnom. Od brzine reakcije policije zavisi koliko je ovo pitanje delikatno. Mislim da nerješavanje ovih slučajeva narušava imidž države“, ističe Čekić.
Napadi na objekte Islamske zajednice, problem oko ezana u bjelopoljskom naselju Rasovo, diskriminacija djevojčice koja je nosila hidžab u školi, slučajevi su koji su se posljednjih pola godine dešavali u Crnoj Gori, a koji se direktno odnose na muslimane. Čekić smatra da je sve do pojedinca, jer kako ističe, vjerska mržnja nije u prirodi niti jedne vjere.
“Ovakve slučajeve ne bi trebalo vezati za grupe ili narode, odnosno mi vjerujemo u to, jer tako nešto bi nas odvelo u međuvjersku mržnju, što nije priroda ni jedne monoteističke religije, niti njenih pripadnika“, zaključio je Fuad Čekić, generalni sekretar Islamske zajednice Crne Gore.

www.cdm.me

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.