Reagovanje Mešihata povodom prekopavanja muslimanskog groblja u Bijelom Polju

Islamska zajednica je zatečena i užasnuta aktivnostima lokalnih vlasti u Bijelom Polju koje nastavljaju uređenje trga u centru grada skrnaveći posmrtne ostatke na postojećem muslimanskom groblju. Bez konsultacija sa Islamskom zajednicom ove radnje smatramo neovlašćenim i svojevrsnim kulturocidom sa elementima krivičnog djela.
Iako je Medžlis islamske zajednice Bijelo Polje vodio razgovore sa predsjednikom SO Bijelo Polje vezano za revitalizaciju vakufskog dobra u centru grada i poslao zahtjev za arheološkim iskopavanjem predmetnog groblja i Hadži-Danušine džamije, zahtjevu nije udovoljeno već se bahato pristupilo radovimo prilikom kojih su pronađena cijela trupla starobjelopoljskih muslimana koji su tu sahranjeni.
Ovim putem pozivamo nadležne organe, prvenstveno Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara da zabrane radove i spriječe nastanak veće štete pokretanjem detaljnih arheoloških istraživanja predmetne lokacije kojim bi se utvrdila tačna dispozicija mezarja i temelja džamije, te osigurao adekvatan tretman posmrtnih ostataka i vakufske imovine. Takođe, pozivamo tužilaštvo da ispita slučaj i reaguje u pravcu sprečavanja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te povrede groba od strane lokalnih vlasti u Bijelom Polju.

Reis,
Rifat ef. FejziIMG_9178

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.