Reagovanje Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori povodom rezultata Popisa stanovništva 2011

Islamska zajednica u Crnoj Gori
Islamska zajednica u Crnoj Gori

Podgorica – Povodom Saopštenja kojim je Monstat – Zavod za statistiku Crne Gore, 12. jula ove godine saopštio rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini, sprovedenog od 01-15. aprila tekuće godine, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori izdaje sledeće:

REAGOVANJE

Sa pozicije jedine i jedinstvene kompaktne i nedjeljive, tradicionalne i zakonom priznate institucije koja brine o potrebama i pravima svih muslimana u Crnoj Gori kao i onih koji žive u dijaspori, Mešihat Islamske zajednice ima moralnu obavezu da reaguje na nepravilnost u saopštavanju rezultata Popisa, koji se tiču vjeroispovijesti odnosno vjerske pripadnosti.

Naime, ogorčeni smo da se u statističkim tabelama koje tretiraju vjeroispovijest pojavljuju kao dvije zasebne vjere Islam i muslimanska vjera. Iznenadila nas je i povrijedila podjela jedne priznate i poznate monoteističke vjere čiji smo pripadnici. Stiče se utisak da nije bilo dovoljno to što je broj pripadnika Islama na ovom Popisu znatno umanjen, već je iskorak dalje ka nipodaštavanju učinjen dijeljenjem pripadnika Islama na dva vjerska pravca. Ovim dijeljenjem na dvije religije, shvatamo pokušaj da se muslimani odvoje od Islama. Da Islam kao poznata, od Boga objavljena religija bude jedno, a muslimanska vjera, bude privatni individualni proizvod pojedinih muslimana. Želimo poručiti kreatorima ove podjele, da kao muslimani, sljedbenici Islama, oduvjek jesmo i zauvijek bićemo zadovoljni Islamom kao vjerom, te da spoljašnji pokušaji dijeljenja neće uticati na naše unutarnje jedinstvo.

Sa pozicije prava da reagujemo i upozorimo na ovu nepravilnost, vjerujemo da će odgovorni u Monstat-u naći za shodno da ovu podjelu ponište, te da pripadnike Islama ne dijele na dvije unutar jedne religije. Razlika u izjašnjavanju stanovništva sa dvije različite fraze koje ukazuju na jednu te istu vjeru ne daje za pravo da se ta jezička razlika bukvalno prenese na smisao popisa i od jedne naprave dvije religije. Ovo smatramo kršenjem našeg legitimnog prava, da nam nikakav popis niti statistika ne trebaju podvojiti vjersku pripadnost u dva ogranka.

Želimo vjerovati da se ne radi o zlonamjernoj, već tehničkoj grešci koja će ovim Reagovanjem biti ispravljena. Ako do toga ne do?e, Mešihat Islamske zajednice će biti prisiljen da sve pripadnike Islama u Crnoj Gori pozove na javno nepriznavanje rezultata ovogodišnjeg Popisa. Nakon toga, Mešihat će o ovoj nepravilnosti obavijestititi sve relevantne me?unarodne institucije koje se bave ljudskim pravima.

Na kraju, ne želimo vjerovati da se ovim Popisom nama, pripadnicima Islama u Crnoj Gori, podjelom želi predstaviti koliko nas zapravo „nema“!

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.