Reagovanje Islamske zajednice u Crnoj Gori

Islamska zajednica u Crnoj Gori
Islamska zajednica u Crnoj Gori

Podgorica – Islamska zajednica u Crnoj Gori, kao krovna institucija koja brine o pravima svih muslimana u Crnoj Gori, ima obavezu da u slučaju da dođe do kršenja prava na praktikovanje vjere pripadnika Islamske zajednice reaguje. Islamska zajednica je obaviještena da je u petak, 20.08.2010. godine, u Bijelom Polju muslimanka V.M., bila spriječena od strane službenika kompanije Security Guard Montenegro da uđe u prostorije Hipotekarne banke.

Nakon što je spriječena da uđe, bilo joj je rečeno da joj se ulaz ne dozvoljava zbog njene odjeće – hidžaba (marame), te da propisi kompanije zabranjuju da osoba u takvoj i sličnoj odjeći ulazi u prostorije banke. Nakon konsultacija sa predstavnicima Islamske zajednice u Odboru Islamske zajednice Bijelo Polje, Hipotekarna banka je izrazila žaljenje zbog toga što je gospođa V.M. bila spriječena da uđe u prostorije njihove banke, te da se Hipotekarna banka ograđuje od ovakvog postupka, jer, kako je rečeno, banka ne donosi propise zaštite.

Islamska zajednica u Crnoj Gori napominje da je zakonima ove države predviđeno da muslimanke mogu koristiti pravo da se za lična dokumenta fotografišu u pomenutoj odjeći – hidžabu (marami), jer se ona smatra njihovim spoljašnjim izgledom. Po tom osnovu, žena koja tako izgleda u privatnom i javnom životu, normalno funkcioniše, prelazi granice, i normalno sudjeluje u građanskom društvu, ni na koji način ne može predstavljati prijetnju po bezbijednost banke, niti bilo koje druge javne ustanove kojoj pomenuta kompanija pruža usluge zaštite. Smatramo nužnim i svojom obavezom da na ovakav postupak javno reagujemo, zbog neprijatnosti i poniženja koje je gospođa V.M. pretrpjela na javnom mjestu.

Od kompanije Security Gurad Montenegro očekujemo da se ovim povodom javno izvini, u slučaju da je došlo do nesporazuma u tumačenju i primjeni propisa o sigurnosti objekata pod njihovom zaštitom. Ovim reagovanjem ujedno apelujemo da bi se slične situacije spriječile u budućnosti, te da bi pripadnici Islamske zajednice imali punu slobodu djelovanja u društvenom i javnom životu.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
Rifat ef. Fejzić

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.