Reagovanje – cinično relativiziranje štete

Hadzidanusina dzamija -pogled od danasnjeg hotela Bijela RadaPovodom prekopavanja muslimanskog groblja u centru Bijelog Polja i upornog pokušaja relativiziranja štete koja se nanosi Islamskoj zajednici i viševjerskoj tradiciji u Bijelom Polju i šire, od strane odgovornih u lokalnoj vlasti, Islamska zajednica je prinuđena da javnosti ukaže na nekoliko činjenica.
Gospodin Milanko Minić, direktor bjelopoljske Direkcije za izgradnju i investicije, u izjavi za Dnevne novine cio slučaj pokušava da prikaže kroz jedan pronađeni skelet i izbjegavajući činjenice na koje duže vrijeme ukazujemo najavljuje da će se radovi nastaviti bez obzira na groblje i pitanje imovine koja je nepravedno oduzeta Islamskoj zajednici. Gospodin Minić neprimjerenim cinizmom pokušava istorijske činjenice i nepravdu svesti na mit, relativizovati i prikazati društveno, pravno i moralno prihvatljivim prekopavanje posmrtih ostataka na tuđoj imovini. Po njemu je trajno zacementiranje posmrtmih ostataka granitom nešto što bi trebalo prihvatiti kao opšti interes.
Zbog javnosti i istine, a ne zbog gopspodina Minića i lokalnih bjelopoljskih vlasti, podsjećamo da je Čaršijska džamija u Ašik mahali, u centru Bijelog Polja, sagrađena krajem XVII vijeka. Oštećena je bombardovanjem savezničkih snaga 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata džamija i groblje oko nje su porušeni a zemljište oduzeto, da bi se nešto kasnije na njemu sagradio park sa spomenikom palim borcima u NOR-u. Brojni zahtjevi i inicijative Islamske zajednice za pravičnim rješenjem vakufske imovine i mezarja odbijeni su od strane lokalnih vlasti u kontinuitetu za što posjedujemo i dokumentaciju. Takođe, posjedujemo i fotografije džamije koje smo spremni dostaviti javnosti, jer za razliku od vinovnika mi u Islamskoj zajednici ne sumnjamo da svi narodi u Crnoj Gori baštine poseban kulturološki kod sa uzvišenim pijetetom prema kostima pokojnika i rahmetlija.
Ovom prilikom još jednom pozivamo nadležne državne organe da brzo i adekvatno reaguju i stanu na put samovolji lokalne samouprave koja ozbiljno podriva međuvjerske i međunacionalne odnose, koji su suštinski opšti interes i praksa građana Bijelog Polja.IMG_9226

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.