Rasovski džemat ispratio dosadašnjeg imama Amera ef. Šukuricu

Rasovski džemat sa Amerom ef. Šukuricom
Rasovski džemat sa Amerom ef. Šukuricom

Bijelo Polje/Rasovo – Džamijski odbor Rasovo, kojim predsjedava Muradif Grbović, sinoć je nakon jacije namaza u rasovskoj džamiji je upriličio svečanost „Oproštajnog ispraćaja“, dosadašnjem imamu ovog džemata, prof. Ameru ef. Šukurici. Svečanost je otvorio sadašnji imam ovog džemata, prof. Admir ef. Zekić, koji je za ovu priliku, sa polaznicima mekteba pripremio prigodan program. Učenjem Kur'ana, izvođenjem mektebskih recitacija i ilahija, mališani su svojim dječijim glasovima otvorili ovu svečanosti.

Rasovski džemat
Rasovski džemat

Ef. Zekić je u uvodnoj riječi podsjetio na riječi Poslanika, s.a.v.s., da onaj ko ne izražava zahvalnost ljudima, nije zahvalan ni Allahu. „Ova svečanost zapravo i nije ispraćaj, jer od Amera ef., očekujemo da će i dalje nastaviti da svojim doprinosom bude uz nas u brojnim započetim i predstojećim projektima,“ istakao je prof. Zekić.

Nakon toga, prisutnima se obratio glavni imam Odbora IZ-e Bijelo Polje, prof. Enis ef. Burdžović. On je podsjetio na veličinu i svetost imamskog poziva, koji je najodgovrnija, ali i najpočasnija profesija na licu zemlje, profesija nastavljanja misije Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Amer ef Šukurica u rasovskom džematu
Amer ef Šukurica u rasovskom džematu

Potom je predsjednik džamijskog Odbora, Muradif Grbović, uzeo riječ, i vidno savladan emocijama, podsjetio na početke rada prof. Amera ef. Šukurice u ovom džematu, kada je 2006. godine, došao i zatekao par safova na džumi namazu, i sada kada odlazi, ostavlja džamiju punu džemata.

Nakon iskazane zahvalnosti, u ime rasovskog džemata, predsjednik Grbović je pozvao Amera ef., da primi simboličan oproštajni poklon kao vid zahvalnosti za sve učinjeno u toku njegovog profesionalnog angažmana.

Amer ef., je po prijemu poklona zahvalio na ovoj svojevrsnoj počasti, rekavši da odlazi iz Rasova onda kada mu je bilo najbolje. „Kažu da se i sa sofre valja izmaknuti onda kada je najslađe, i u tome sigurno ima dobra koje samo Allah zna. Zahvalan sam vam na podršci nesebičnoj, koju sam od sviju vas dobio od samog početka,“ rekao je ef. Šukurica.

 

3 komentara na “Rasovski džemat ispratio dosadašnjeg imama Amera ef. Šukuricu”

  1. Nek vas Uzviseni Allah nagradi za lijepo ponasanje I lijep ispracaj Imama, i radosan Sam vidjeti da ima insana ko sto ste vi draga braco pa cijeni te instituciju imama, a ne ko ovi nasi odbornici I.Z. i kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku izbacise imama ko kantu od smeca, Ali smecari ne znaju nista bolje I ne treba I'm se cuditi. Jos jednom nek vas Allah nagradi na pristojnom I kulturnom ispracaju Imama.

Komentari su zatvoreni.