Ramazanski zijareti – Enis ef. Burdžović u posjeti džematu Berane

Enis ef. Burdžović na predavanju u Beranama
Enis ef. Burdžović na predavanju u Beranama

Berane – U okviru ramazanskih zijareta, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, Enis ef. Burdžović posjetio je u subotu, 28.07.2012. godine džemat u Beranama.

Nakon obavljenog teravih-namaza, Enis ef. Burdžović je džematlijama Berana prenio selame rukovodstva Islamske zajednice u Crnoj Gori. U kratkom obraćanju džematu, on je naglasio da su ramazanski dani šansa da se muslimani kroz obilje Allahove milosti u mjesecu ramazanu podrobnije upoznaju sa dobrotom svog Gospodara. Kroz značenje izreke “Ko upozna sebe, upoznao je svog Gospodara“, vjernici upoznajući svoje slabosti i ovisnost o Stvoritelju koji im daje sve, spoznaju Njegovo postojanje.

“Ne dozvolimo sebi da zbog jedne suhe grančice osječemo čitavo stablo. U ramazanu će se svima desiti trenuci slabosti, nemara, grijeha. Zbog toga ne treba klonuti, izgubiti nadu i reći da je naš ramazan propao. ne dignimo ruke od ovog mubarek mjeseca zbog grijeha kojeg počinimo u njemu. Po mudrosti koja veli da – Ne trebamo gledati mjesto gdje smo pali, već ono na šta smo se oklizali, i mi u ramazanu, ne gledajmo grijeh koji smo učinili, već ono što nas je navelo da ga učinimo. Zatim se potrudimo da to što nas je navelo na grijeh ne “kročimo” više svojim stopalom na to što nas je navelo da se “okliznemo” u grijeh,” rekao je ef. Burdžović.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.