Ramazanski dječiji kviz u Rožajama

Ramazanski dječiji kviz u Rožajama
Ramazanski dječiji kviz u Rožajama

Rožaje – Djeci koja su ukras i budućnost svake zajednice odbor IZ-e Rožaje posvetio je poseban dan njima i njihovom znanju i edukaciji o mubarek mjesecu Ramazanu koji nam, nažalost, uskoro odlazi i ostavlja prazninu svojim odlaskom.

U okviru projekta “Kroz druženje zajednički učimo o vjeri” organizovan je dječiji ramazanski kviz dana 16.08., četvrtak, u Centralnoj gradskoj džamiji. Kviz je bio osmišljen na taj način što su bile pripremljene brošure o Ramazanu kroz pitanja i odgovore te iste podijeljene svim džematima, kako seoskim tako i gradskim, koja su učesnicima dati kao zadatak da ih nauče.

Ramazanski dječiji kviz u Centralnoj gradskoj džamiji
Ramazanski dječiji kviz u Centralnoj gradskoj džamiji

U nekoliko džemata gdje je zainteresovanost bila veća održani su unutar džematska nadmetanja i takmičenja a zatim su najbolje ekipe učestvovale u završnoj manifestaciji i finalnom danu.

U finalnom nadmetanju učešče je uzelo 33 ekipe i to, gradski džemati: džemat Centralne džamije, džemat Kučanske džamije, džemat Bandžovo brdo, džemat Ibarac, džemat Suho polje, i od seoskih džemata u finalu su se pojavile ekipe iz: Donje Lovnice, Lučica, Koljena, Klanca, Sređani, Seošnice, Razdolja i Biševa.

Kviz je prošao u odličnoj atmosveri i pravom takmičarskom duhu. Svi učesnici su savladali traženo gradivo, pa smo da bi odredili pobjednike morali da postavljamo pitanja iz opsteg islamskog znanja, mimo zadatih brošura.

Rejhan ef. Hot kao moderator kviza
Rejhan ef. Hot kao moderator kviza

Kviz je osmislio, realizovao i moderirao Rejhan ef. Hot, sa svojim glavnim pomagačem, svojom hanumom. A kako je i sam rekao, veliku podršku, razumijevanje i pomoć u svakom segmentu su mu ukazali Islamska zajednica, imami, a naročito studenti i učenici medrese koji su rasporedjeni na ramazanskoj praksi po naših džemata i njima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Generalni pokrovitelj i finansijer ovog projekta je Reis IZ-e u Crnoj gori Rifat ef. Fejzić koji je zdušno podržao ovakav projekat i izašao u susret. On je obezbijedio poklone i nagrade za sve učesnike. Pored ”slatke kesice” svi učesnici su dobili i zahvalnicu i diploma za učešče na prvom kvizu. Pobjednik prvog ramazanskog kviza je ekipa džemata Centralne džamije, Dževdet Ćorović i Emrah Murić. Drugo mjesto je zauzela ekipa iz džemata Bandžovo brdo, Amina Škrijelj i Elzana Husović. Trećeplasirana ekipa je takodjer iz džemata Bandžovo brdo, Sara Škrijelj i Anadela Husović.

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj ramazanski dječiji kviz realizuje i zaživi, moleći Allaha da on izraste u jednu lijepu tradiciju u našem gradu. Naravno, zahvala ide pored organizatora i donatora i svim učesnicima i njihovim roditeljima.

7 komentara na “Ramazanski dječiji kviz u Rožajama”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.