Ramazanska posjeta službenika Mešihata IZ-e Gusinju i Petnjici

20130719_221930[1]Gusinje-Kruševo  U okviru ramazanskih posjeta generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, prof. Fuad Čekić, sa svojim saradnikom prof. Afanom Latićem,   zijaretio je 19. 07. 2013. godine džemat novosagrađene Šehidske džamije u selu Kruševo, nadomak Gusinja.

Ovo selo, uistinu, treba biti ponosno jer je već iznjedrilo četiri učenika medrese. Dvojica su već svršenici novopazarske medrese, a ostala dvojica, od iduće godine, pohađaće treći razred medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici. Riječ je o Radončić Emsadu i Radončić Emrahu, koji su, napomenućemo, vrijedno angažovani oko pratećih aktivnosti u toku mjeseca ramazana. Nakon teravih-namaza, prof. Čekić je obavio ugodan razgovor sa mještanima i džematlijama, i tom prilikom istakao važnost povezivanja džemata.

20130720_232211[1]

Petnjica – Jedanaestog dana ramazana generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, prof. Fuad Čekić, sa svojim saradnikom prof. Afanom Latićem,     boravio je 20. 07. 2013. godine u Petnjici, gdje ih je dočekao imam Husein ef. Ramčilović i predsjednik Odbora IZ-e Petnjica, Adnan Muhović.

Nakon teravih-namaza, prof. Fuad ef. Čekić, je održao prigodno predavanje u kojem je istakao gastronomski aspekt posta u mjesecu ramazanu, kao i da se suština posta se ne ogleda u raznovrsnosti sofre, već u razmišljanju o tome koliko smo nemoćni pred Uzvišenim Allahom, dž. š., samim tim što smo ovisni o Njegovoj opskrbi, kao i da samim promišljanjem o Njegovim blagodatima, jačamo svoje uvjerenje u Njegovu prisutnost i postojanost.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.