Ramazanska posjeta Pljevljima

 

Prof. Enis ef. Burdžović u Pljevljima
Prof. Enis ef. Burdžović u Pljevljima

Pljevlja – Najviši predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, prof. Enis ef. Burdžović, direktor Vjerskoprosvjetne službe Mešihata i prof. Amer ef. Šukurica, sekretar Medrese u Podgorici, u pratnji hafiza Abdul-Aziza iz Egipta su sinoć, četrnaesti dan mjeseca Ramazana posjetili Odbor islamske zajednice Pljevlja.

U prepunoj Husein pašinoj džamiji, musafiri su održali predavanja, gdje je prof. Amer ef. Šukurica govorio o blagodatima mjeseca Ramazana, a prof. Enis ef. Burdžović je govorio o moralnom liku muslimana i kako živjeti Islam. Prenoseći selame ispred Mešihata IZ u Crnoj Gori i reisa Rifat ef. Fejzića musafiri su izrazili zadovoljstvo što su i ove godine u prilici da posjete Pljevlja, jer su im ostala još uvijek svježa sjećanja od prošlogodišnje posjete.

Potom je prof. Burdžović predstavio kariju hafiza Abdul-Aziza i istakao da je hafiz iz grada Ismailije iz Egipta, gdje ima školu hifza. Hafiz Abdul-Aziz svakodnevno prouči deset džuzeva, a donja granica mu je pet džuzeva, rekao je prof. Burdžović.

Hafiz Abdul-Aziz je potom učio odlomke iz Kur'ana uz najveću pažnju prisutnih u Husein pašinoj džamiji, a potom ga je prof. Burdžović zamolio da na kraju Medihom-hvalospjevom o Muhamedu a. s. okrijepi srca džematlija, što je na sve prisutne ostavilo nezaboravne utiske.

Na kraju programa, predsjednik Odbora IZ Pljevlja, Bahrija Brahić se zahvalio musafirima i uputio selame Mešihatu IZ u Crnoj Gori, reisu Fejziću, upravi Medrese i svima prisutnim, što su učinili napor da veče u Husein pašinoj džamiji protekne na veličanstven i nezaboravan način.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.