Ramazanska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razotkrivanja dobra od zla.”. (Kur'an)

 

Draga braćo i sestre,

Dolazi nam Ramazan – mjesec Kur’ana i posta, u kojem je Stvoritelj najbliži svome stvorenju.

Ramazanski post je mir sa Bogom, samim sobom i ljudima oko sebe. On traži lijepu misao, riječ i djelo. Post je istinsko osvajanje slobode, jer nas čini gospodarima, a ne robovima, sopstvenih poriva i strahova. U njemu duhovnost odbija okove materijalnog i odlaže trenutno zadovoljenje zarad vječnog. Bliskost sa Allahom i sobom, koju dostižemo postom, jača našu solidarnost, merhamet, pravednost i istinoljublje.

U Ramazanu su objavljene prve Kur’anske riječi: “Čitaj, uči, proučavaj!”. One nas obavezuju na znanje i nauku, kao jedini put do istine. Blagi mjesec je prilika za podsjećanje na te i druge vječne poruke Kur’ana i za jasno razdvajanje istine od manipulacije, nauke od ideologije, dobra od zla.

Dragi vjernici,

Sa ovim Allahovim poukama stupamo u Ramazan, sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom. U to ime, srdačno vam čestitam:

Ramazan šerif mubarek olsun!

 

Reis,

Rifat Fejzić

20160605_143729

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.