Ramazanska poruka reisa IZ-e u Crnoj Gori, Rifata ef. Fejzića

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

U svojoj poruci, povodom nastupanja  ramazana  2012/1433 hidžretske godine, Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić je rekao:

„Cijenjeni vjernici,

Esselamu alejkum

Mubarek mjesec ramazan koji je pred nama,  prilika je za kojom smo nostalgično tugovali šest mjeseci, i ushićeno joj se radovali drugih šest mjeseci. Isprativši prošli ramazan, molili smo Uzvišenog Allaha da nas poživi da dočekamo naredni ramazan. Ovo vrijeme je prilika da se usrdno zahvalimo Allahu na uslišenoj molbi, jer nas je počastvovao da i ove godine zakoračimo u mjesec njegove najveće milosti.

Kao vjernici, budimo svjesni da mjesec milosti dolazi da nas odgoji i nauči kontroli naših prohtjeva. I u tome svjedočimo veličinu Allahove mudrosti. Jer, onaj ko nauči kontrolisati svoja najsnažnija htjenja, biva nadahnut mudrošću da sebi odabere ono što mu najviše koristi i blagostanja donosi.

Allah Svemilosni nam post propisuje, da bi se intenzivnije Njemu približili:

–          grijeha se kloneći,
–          dobro čineći,
–          protiv ružnih navika se boreći,
–          o slabima misleći,
–          dobre ljude hvaleći,
–          za griješne oprosta moleći.

Moleći Allaha Svemogućeg da nam ovaj mubarek mjesec ne uskrati ni jednu od svojih veličanstvenih blagodati, svim pripadnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori, iskreno čestitam nastupanje mubarek mjeseca ramazana:  RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori  je, povodom nastupanja mjeseca Ramazana, obavio sve potrebne pripreme. Teravih- namaz će se klanjati na oko 130 mjesta u Crnoj Gori.

Islamska zajednica u Crnoj Gori je otvorena za saradnju i ramazanskom dobrodošlicom dočekuje sve predstavnike relevantnih Islamskih zajednica i institucija, a posebice se izdvaja najčvršća saradnja sa Diyanetom – Islamskom zajednicom republike Turske. Kao plod te saradnje,  postignut je sporazum da investitori iz Turske okončaju radove na impozantnom islamskom centru u Baru,  jednom od trenutno najvećih projekata Islamske zajednice. Troškovi završetka radova do puštanja u funkciju iznosiće preko milion eura.

Također, ove godine u funkciji će biti usluga  “Ramazanski telefon”, putem koje vjernici mogu dobiti odgovore na sva pitanja vezana za Ramazanski post. Pored toga, službenici Mešihata i medrese “Mehmed Fatih” će u toku mjeseca ramazana obilaziti Odbore i džemate na čitavoj teritoriji Crne Gore.

U toku ramazana, Islamska zajednica u Crnoj Gori, upriličiće organizovano sunećenje – obrezivanje oko 450 djece u Podgorici. Ovo je najveći organizovani sunnet u historiji ovog grada.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.