Radni sastanak imama i mutevelija Ana Malit sa predstavnicima Mešihata

IMG-20140108-WA004Odbor islamske zajednice Ulcinj u organizaciji sa Mešihatom Islamske zajednice u Crnoj Gori su ogranizovao je sastanak sa imamima i mutevelijama na nivou Odbora. Ovom sastanku u Krutama kod Vladimira pored imama i mutevelija su prisustvovali predstavnici Odbora IZ Ulcinj kao i predstavnici iz Mešihata. Također je bio prisutan i predsjednik BKA (Biznis Klub Ana Malit) koji je sponzorisao ovaj sastanak.

Glavni imam mr. Ali ef. Bardhi je uzeo riječ i pozdravio sve prisutne. Govorio o projektu sastavljanja matičnih knjiga za novorođene i umrle istakavši kako jedan narod čuva svoj identitet čuvajuci svoju historiju i pisani trag o postojanju. Prošle godine je glavni imam Bardhi uveo i matične knjige vjenčanih a sve ove matične knjige su podijeljene svakoj džamiji da se vodi džematska evidencija a također postoji i po jedna centralna matična knjiga u Odboru IZ. Ovaj projekat je finansirao BKA te im se glavni imam zahvalio na tome. Dalje je glavni imam govorio o predstojećem datumu rođenja poslanika Muhammeda a.s., i važnosti da se taj datum obilježava na najbolji i najljepši mogući način.IMG-20140108-WA002

Nakon njega je predstavnik Mešihata Omer ef. Kajoshaj govorio o kazivanjima božijih vjerovjesnika i to da na svaki izazov našeg života, u njihovim događajima možemo naći ista iskušenja kao i način odgovora na izazove života. Mi kao muslimani treba da čuvamo našu vjeru kako bi mogli da se suočavamo sa izazovima života ali to ćemo postići kada budemo ujedinjeni. Put svih božijih poslanika sada se nastavlja preko uleme koji se sa poteskoćama suočavaju s životom kako bi očuvali i njegovali vjeru za mlađe naraštaje.

IMG-20140108-WA005Generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić je također govorio o važnosti očuvanja kako nacionalnog tako i vjerskog identiteta i da su ove matične knjige rodjenih u umrlih svjedočanstvo našeg bića i postojanja na ovim prostorima. Iako su ranije vlasti uništile arhivsku građu Islamske zajednice, mi moramo da razvijamo infrastrukturu IZ-e kako bi nadolazeći naraštaji znali gdje i kome pripadaju – dodao je on.

Na kraju, predsjednik Odbora IZ-e Ulcinj je predsjedniku BKA g. Kabilu Kurtiju dodijelio zahvalnicu i zahvalio mu se na pruženoj podršci na projektima IZ u Ulcinju a gosp. Kurti je dodao da biznismeni treba i željni su da se uvijek nađu uz Islamsku zajednicu kako bi svi zajedno koračali pravim putem.

Na kraju dovu je proučio mr. Behlul Kanaqi a svim prisutnima se dodijelio albanski prijevod knjige “Historije poslanika” od autora Amra Halida.

 

IMG-20140108-WA008Keshilli i Bashkesise islame ne Ulqin me date 08,01,2014 ka organizuar takim me te gjithe imamet dhe mutevelinjte/kujdestaret e xhamiave ne nivel komunal. Ne takimin e organizuar ne Krythe te Anes se Malit ne restorantin Lamiga moren pjese imamet dhe mutevelinjte e xhamiave te Ulqinit dhe te gjithe fshtarave te komunes se Ulqinit te cilet jane pjese e KBI ne Ulqin. Ne takim ishin te pranishem rreth katerdhjete persona. Ne kete takim gjithashtu moren pjese kryetari dhe perfaqesues te tjere te BKA ( Biznis Klub Ana e Malit) te cilet njeherit edhe sponsorizuan kete takim.Fjalen pershendetese e mori kryeimami mr. Ali ef. Bardhi i cili para te pranishmeve foli per projektin e regjistrave te lindjeve dhe vdekjeve dhe rendesine e ketij projekti duke theksuar se nje popull ruan identitetin e vet duke ruajtur historine e tij. Kete proojekt e ka  financuar BKA.

IMG-20140108-WA009 Pastaj kryeimami vazhdoi rreth mevludit- lindjes se me te dashurit Muhammedit a.s. dhe rendesise se shenimit te kesaj date ne menyre sa me dinjitoze.Pas tij fjalen e mori zyrtari i Meshihatit Omer ef. Kajoshaj i cili foli per historite e profeteve te Zotit dhe ate se ne cdo sfide te jetes, tek historite e tyre do te gjejme sprova te njejta por edhe menyren e reagimit ndaj sprovave dhe sfidave te jetes. Ne si muslimane duhet te ruajme besimin per t’i perballuar sfidat e jetes por kete mund ta arrijme nese jemi te bashkuar. Rruga e gjithe profeteve tani vazhdohet nga dijetaret e hoxhallaret te cilet me sakrifica i ballafaqojne sfidat e jetes ne menyre qe te ruajne dhe kultivojne besimin ne brezat e rinj.Sekretari i Meshihatit ne Mal te Zi Fuad ef. Çekiq foli gjithashtu per rendesine  e ruajtjes se identitetit kombetar dhe fetar dhe se regjitrat e lindjeve dhe vdekjeve jane deshmi e ekzistences sone ne keto troje. Edhe pse qeverite e mehershme kane shkatrruar arkivin e Bashkesise islame ne Mal te Zi, ne duhet qe te zhvillojme infrastrukturen ne Bashkesine islame ne Mal te Zi ne menyre qe brezat e ardhshem te dine se kujt i takojne – shtoi ai.Ne fund, kryetari i KBI ne Ulqin i dorezoi fletefalenderim kryetarit te BKA-se Kabil Kurtit duke i’u falenderuar per perkrahjen e projekteve te KBI ne Ulqin ndersa z. Kurti shtoi se afaristet duhet dhe to te gjinden gjithmone prane Bashkesise Islame dhe projekteve te saj ne menyre qe te gjithe se bashku te ecim rruges se Zotit.Ne fund, duane pas ketij takimi i beri mr. Behlul Kanaqi, zyrtar ne Meshihatin e Bashkesise islame ne Mal te Zi.Te gjithe te pranishmeve i’u nda libri “Historite e profeteve” e autorit Amr Halid.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.