R e a g o v a nj e povodom teksta objavljenom u dnevnom listu “Vijesti”

Br. 91-1/15

Dana: 06.09.2015. god

 

Reagovanje

povodom teksta objavljenog u dnevnom listu “Vijesti” dana , 06.09.2015. god.

 

Ne želimo se baviti uobičajenom praksom novinarke vašeg lista koja nastavlja neosnovano denunciranje Islamske zajednice i njenih čelnih ljudi; naime to puno govori o uređivačkoj koncepciji i medijskim standardima koji se primjenjuju, ali zbog zaštite digniteta Islamske zajednice i njenih predstavnika želimo ukazati na nekoliko činjenica.

Iskonstruisanim i iz konteksta izvučenim tezama sa zatvorene sjednice najvišeg predstavničkog tijela – Sabora Islamske zajednice, pokušava se devalvirati i banalizovati saradnja koja je, za mandata g. Miomira Mugoše, uspostavljena na relaciji Mešihat IZ-Glavni grad.

Činjenica je da pod rukovodstvom gradonačelnika Mugoše, Skupština Glavnog grada oslobodila Medresu u Milješu plaćanja nadoknade za komunalno uređenje. Također, nesporan je doprinos gradonačelnika Mugoše da Islamska zajednica u Crnoj Gori dobije lokacije za izgradnju zgrade Mešihata i Kulturnog centra u Staroj Varoši i centralne džamije na Koniku. Za vrijeme njegovog mandata Glavni grad je finansijski pomogao opremanje gradske gasulhane na mezarju (muslimanskom groblju) na Cijevni i vratio Islamskoj zajednici ostatke Haverića džamije i mezarja u Golubovcima .

Islamska zajednica gospodinu Mugoši duguje veliku zahvalnost za uspostavljenu saradnju sa Glavnim gradom i ubijeđeni smo da će se takva praksa nastaviti i u mandatu sadašnjeg gradonačelnika gospodina Stijepovića.

Saradnja koju je Islamska zajednica ostvarila sa gospodinom Mugošom može poslužiti kao paradigma u saradnji sa ostalim predsjednicima opština u pogledu : povrćaja vakufa, odobravanja novih lokacija za mezarja i izgradnju džamija, pomoći pri izgradnji gasulhana i sl.

Sve to što je urađeno u Podgorici i ono što je u fazi realizacije na području Glavnog grada i ostalih opština, samo je mali dio onoga što je ova država dužna vratiti Islamskoj zajednici- u procesu povraćaja oduzetih prava nad njenim vakufima, odnosno imovinom koja je oduzeta ili uzurpirana u periodu izmedju dva svjetska rata i nakon 1945. God.

Za Islamsku zajednicu proces restitucije nije, niti može biti završen, to je obaveza države i to je kao uočeni problem potencirano i sa strane relevantnih evropskih adresa. U tom kontekstu i kroz novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tražićemo rješenja koja će biti na tragu stvaranja pretpostavki da se ovaj proces ubrza.

 

Sekretar Islamske zajednice

 Fuad Čekić

 

ATT_1441557436777_2015-09-06 18.36.41ATT_1441557436634_2015-09-06 18.36.18

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.