Prvi teravih-namazi u Podgorici

Ispred džamije u Karabuškom polju u Podgorici
Ispred džamije u Karabuškom polju u Podgorici

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić u pratnji sekretara Mešihata Bajra ef. Agovića i profesora Džemala ef. Dacića početak mubarek mjeseca Ramazana dočekao je akšam namazom u Podgorici, u džematu Karabuško polje. Imam ovog džemata, Alen ef. Hasić već nekoliko godina, sa svojim džematlijama ovdje organizuje doček mubarek mjeseca.

U haremu džamije se nakon akšam namaza okupilo nekoliko stotina džematlija iz ovog naselja, koji su pomno pratili program pripremljen za ovu priliku. Nakon uvoda i najave efendije Hasića, prisutnima se obratio reis Rifat ef. Fejzić. On je svojim izlaganjem podstakao okupljene džematlije da u blagodatima ovog mubarek mjeseca prepoznaju svoju priliku, na individualnom, porodičnom i društvenom nivou. Reis Fejzić je skrenuo pažnju da svako podneblje na kom žive muslimani, mora biti prostor očuvanja njihovog vjerničkog identiteta.

Iste večeri, direktor medrese „Mehmed Fatih“, Rahman ef. Kačar sa svojim saradnikom Senadom ef. Alibašićem obavio je teravih namaz u Tuzima, u Nizamskoj džamiji. Nakon obavljenog namaza, direktor Kačar se vazu-nasihatom obratio prisutnim džematlijama. Iz njegovog obraćanja dalo se razumjeti da musliman koji drži do vlastitog uspjeha na oba svijeta, ne smije dozvoliti sebi da bude izuzet iz ogromnih blagodati koje mubarek ramazan nosi sa sobom.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.