Prvi Bajram u prostorijama Islamskog Kulturnog Centra na Richmond Hill-u

Prvi Bajram u prostorijama Islamskog Kulturnog Centra na Richmond Hill-u
Prvi Bajram u prostorijama Islamskog Kulturnog Centra na Richmond Hill-u

Njujork – Ove godine Ramazanski Bajram po prvi put je organiziran u prostorijama novokupljenog objekta u njujorškom kraju Richmond Hill. Izvršni odbor našeg džemata predano je radio pred i u toku mjeseca Ramazana da obezbjedi sve potrebne dozvole kako bi se u još nedovršenom centru klanjao Bajram namaz. Tek nekoliko dana pred kraj Ramazana obradovani smo viješću da će se centralni bajramski program održati na Richmond Hill-u.

Prema slobodnim procjenama oko hiljadu naših džematlija porijeklom iz Plava i Gusinja, Sandžaka, Bosne i Hercegovine, pa čak i iz Egipta i Pakistana, po prvi put se okupilo u grandioznom objektu Islamskog Kulturnog Centra da obavi Bajram namaz. Nakon proučenog Jasini Šerifa i nekoliko prigodnih ilahija, skupu se obratio Kemal ef. Cecunjanin koji je izuzetno nadahnutim predavanjem pozvao džemat na jedinstvo, predanost Islamu i radu za Islam. Takođe imam i sekretar džemata Plav Gusinje Kemal ef. Bektešević obratio se prisutnima kraćom bajramskom porukom i čestitao ovaj islamski blagdan.

Džemat u IKC-u na Richmond Hill-u
Džemat u IKC-u na Richmond Hill-u

Predsjednik džemata Bajram Babi Kolenović iskoristio je ovu priliku da izvijesti članove i simpatizere džemata o dosad urađenom i planovima za budućnost. Predsjednik Kolenović obradovao je prisutne informacijom da su sve potrebne dozvole za završetak Centra dobijene, neke od njih u posljednjih deset dana Ramazana, te da džemat sad može punom parom nastaviti sa završetkom objekta. Skupu se obratio i dr. Hazim Fazlić, koji ovog Ramazana boravi među Plavo-Gusinjanima kao musafir i vaiz. Čestitajući džematlijama na generacijskom poduhvatu kupovine i opravke Islamskog Kulturnog Centra na Richmond Hill-u. Dr. Fazlić apelirao je na što skori završetak i puštanje u funkciju centra, kako bi se bolje organizirao vjerski život i vjeronauka u veoma funkcionalnim i povoljnim prostorijama. U svom izlaganju on je pozvao sve džematlije da svojim prilozima i dobrovoljnim radom doprinesu radu i napretku džemata Plav-Gusinje.

Kemal ef. Bektesevic

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.