Program povodom Nove 1432. Hidžretske godine u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima

Program u Husein pasinoj dzamiji
Program u Husein pasinoj dzamiji

Pljevlja – U Husein pašinoj džamiji u Pljevljima upriličen je svečani program povodom nastupa Nove 1432. godine po Hidžri, lunarnom kalendaru, po kojem muslimani računaju svoju eru. Predavanje o ovom veoma važnom datumu za islam i muslimane održao je imam Husein pašine džamije prof. Samir ef. Kadribašić.

“Potrudimo se da u nastupajućoj novoj hidžretskoj godini što više obavljamo molitve, dijelimo milostinju i činimo zahvalnost našem Gospodaru i ispunjavajmo preuzete obaveze.
Ne odlažimo naše obaveze za neki drugi dan, sledeću godinu ili novu priliku. Nemojmo druge kriviti za svoju nemarnost a svoju odgovornost prebacivati na druge, već svoja zaduženja i obaveze ispunjavajmo na vrijeme. Budimo od onih koji pomažu drugima u granicama naših mogućnosti i zainteresujmo braću i sestre u našem okruženju da i oni čine isto. Činimo dobra djela na svakom mjestu i klonimo se loših i sumnjivih stvari i neka naše društvo bude društvo dobrih ljudi”, istakao je prof. Kadribašić.

Tokom programa, polaznici vjerske pouke su recitovali stihove na temu Hidžre, a mješoviti hor “Husein paša” se predstavio izvođenjem ilahija, salavata i učenjem odlomaka iz Mevluda.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.