PRIVREMENE MJERE MEŠIHATA POVODOM EPIDEMIJE

Suočeni sa ozbiljnom prijetnjom epidemije virusa COVID-19;  Saglasno cilju zaštite života i zdravlja ljudi kao temeljnim vrijednostima islama naglašenim u   Kur'anskim ajetima „I ne bacajte se svojim rukama u propast“ (El-Bekare:195) i „jedni druge ne   ubijajte!”(En-Nisa’:29), praksi Poslanika Muhammeda, a.s., kroz hadis “Kada čujete da se u nekoj oblasti   pojavila zarazna bolest, ne ulazite u nju, a ako se pojavi oblast u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći”;  Polazeći od šerijatskog stava Svjetske unije islamskih učenjaka o postupanju prilikom izbijanja   epidemije COVID-19;  Slijedeći obavezujuće naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore o privremenim mjerama   donijetim na predlog referentnog Instituta za javno zdravlje;   Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na proširenoj elektronskoj sjednici, održanoj 15. 03.   2020. g., donio je  O D L U K U  o privremenim mjerama obustavljanja vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i   drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera  

I. U svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori privremeno se obustavljaju   džuma namaz i dnevni namazi u džematu (skupini). Odgovorna lica (imam, mujezin,   mutevelija) obavezuju se da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom   objektu, kako bi se održao kontinuitet veličanja Allahovog, dž.š., imena u njima.

  II. Privremeno se obustavlja obrazovno-vaspitni rad u medresama u Podgorici i Rožajama,   mektebska nastava i poludnevni odgoj djece u svim ustanovama Islamske zajednice u Crnoj   Gori.

  III. Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera,   uključujući i učenje mevluda.

  IV. Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom   okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja   obreda dženaze.

  V. Obavezuju se odgovorna lica zadužena za brigu o vjerskim i drugim objektima Islamske   zajednice iz paragrafa I. i II. da odmah izvrše dezinfekciju prostora i da u istim održavaju   pojačanu higijenu.

  VI. Pozivaju se svi vjerski službenici da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucija i   da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.  

VII. Privremene mjere u trajanju od najmanje 15 dana stupaju na snagu danom donošenja   odluke.

U Podgorici, 15.03.2020.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori,
Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.