Premijer Turske Erdogan u Parlamentu o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, reisu Fejziću, medresi, Nizamskoj džamiji

Premijer Erdogan govori u parlamentu
Premijer Erdogan govori u parlamentu

Ankara – Premijer Republike Turske Redžep Tajjip Erdogan govoreći 19. novembra u parlamentu Turske o aktuelnoj situaciji i projektima koje Turska realizuje, u zemlji i van nje,  osvrnuo se i na pomoć koju   pružaju van svojih granica. U tom kontekstu,  govorio je i o odnosima i pomoći Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, pa je između ostalog rekao:

“Poštovani prijatelji, dozvolite da vam prenesem dijalog između našeg potpredsjednika vlade Bekira Bozdag'a i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori. U glavnom gradu Crne Gore- Podgorici, postoji gradska opština -kasaba Tuzi. U Tuzima  postoji jedno staro mezarje iz osmanskog perioda i u njemu novoobnovljena Nizamska džamija.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je potpredsjedniku Bozdagu  rekao sljedeće:

“Uvaženi potpredsjedniče, naši preci su poslali pismo za pomoć u restauraciji ove džamije 1911 godine. Nijesu dobili  odgovor, jer je  1912. godine nastupio Balkanski rat i džamija je tako ostala u jako lošem stanju. Godine 1937,  nakon što je u džamiji ubijen upravitelj kasabe Tuzi ,  džamija je zatvorena i potpuno se urušava. Kad je u Turskoj na vlast došao gospodin Tajjip ponovo smo poslali pismo za pomoć kao prije stotinu godina. I, hvala Bogu, sto godina nakon prve molbe, za njenu restauraciju uz pomoć Turske,  2011.godine, a u noći Lejletul- Kadra ponovo smo je otvorili.”

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori nastavlja, pa kaže:

” Poštovani potpredsjedniče, molimo Vas da ubuduće ne čekamo sto  godina na odgovor za naše molbe”. Suština je u tome da mi imamo svijest o prošlosti, svijjest o civilizaciji i svijest o prijateljstvu I bratstvu. Za vrijeme vladavine naše AK partije da pisma bilo od kuda i bilo od koga da dolaze,  ne čekaju sto godina već  se odmah na njih  odgovara.

U Crnoj Gori Islamska zajednica je posljednju generaciju maturanata medrese dala 1912 godine , uz nasu pomoc ponovo su dobili svoju skolu Medresu “Mehmet Fatih” koja je nakon sto godina,  2012 godine,  dala prvu generaciju.”

 

Govor Turskog premijera o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, nekoliko puta je praćen burnim aplauzima turskih parlamentaraca.

turska stampa2

Turski mediji su posebno izdvojili premijerovo kazivanje o IZ u Crnoj  Gori
Turski mediji su posebno izdvojili premijerovo kazivanje o IZ u Crnoj Gori

 

Premijerov govor na Turskom jeziku:

Bakın değerli arkadaşlarım, Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ bize Karadağ’da yaşadığı çok ibretlik bir hadiseyi anlattı. Karadağ’ın Başkenti Podgarica yakınlarında Tuzi adında bir kasaba var, bakın nerelerdeyiz, burada bir Osmanlı şehitliği bulunuyor, şehitliğin içinde de Nizam Cami adında bir cami var.

Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç Bekir Bey’e şunu söylüyor: 1911 yılında atalarımız bu cami tamir edilsin diye Osmanlı’ya mektup yazmışlar, sene 1911, ancak 1912’de Balkan Savaşı başlamış, Osmanlı bunu yapamamış. 1937 yılında, Allah rahmet etsin, caminin son imamı şehit edilmiş, bu arada cami de yıkılmış. Tayyip Bey Başbakan olunca halimizi bir kez daha arz ettik, camimiz restore edildi, 2011 yılının Kadir Gecesinde de ibadete tekrar açıldı. O ilk mektubun yazılmasından tam 100 yıl sonra Nizam Camisini biz tekrar ayağa kaldırdık.

Karadağ Diyanet İşleri Başkanı devam ediyor ve diyor ki, Sayın Bakanım, bir daha bizim mektuplarımıza cevap vermek için lütfen 100 yıl beklemeyin.

İşte mesele bu, tarih bilinci bu, medeniyet bilinci bu, kardeşlik hukuku bu. AK Parti döneminde dünyanın neresinden olursa olsun mektuplar artık 100 yıl bekletilmiyor, anında cevap veriyor.

Bakın, Karadağ’daki Fatih Sultan Medresesi son mezunlarını 1912 yılında vermiş, ardından Medrese yıkılmıştı. Gittik bulduk, tamir ettik ve 100 yıl sonra o Medrese 2012 yılında ilk mezunlarını verdi.

Kardeşlerim, Kosova’da Dragaş’ta yaşlı bir amca gözyaşları içinde TİKA heyetini karşılıyor ve şunu söylüyor: Hoş geldiniz, ama niye bu kadar geç geldiniz, 1912’den beri 100 yıldır sizi bekliyoruz diyor.

Izvori:

Video http://www.youtube.com/watch?v=9kZTDX64HnU

http://www.haber10.com/makale/36448/#.UpEsS9KsiSp

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2013/11/20/iste-basbakanin-anlattigi-o-cami775

http://www.yeniakit.com.tr/aktuel/100-yil-sonra-fatihin-yadigri-hayat-buldu-h7399.html#.UpEwE9KsiSp

 

3 komentara na “Premijer Turske Erdogan u Parlamentu o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, reisu Fejziću, medresi, Nizamskoj džamiji”

  1. Lijepo recenu potpredsjedniku Bozdagu.Ovdje vidimo da rijeci koje su iskrene i mudre,mogu dati ploda i ostvariti korist.Ovo je lijep gest i samog premijera da pohvali nasu IZ.Ustvari,poruka dotakla iskrene ljude u Turskoj i ucinila da se odazovu.Ovdje je i IZ ispunila svoju,a i Turska svoju ulogu.

    Komentariši
  2. interesantano izlaganje od reiza fejzića o džamiji u tuzima i njenom otvaranju nakon 100 godina ali menije još interesantnije da se ne osvrće na džamiju haverića u goričanima zeta koja je i starija od obnovljene džamije u tuzima niti je pominje gospodin erdogan i ako su i jedan i drugi upoznati na obnovi ove džamije i mezarja i li i dalje smatraju da ovo nije od značajnog interesa za islamski narod i kulturu u crnoj gori . s poštovanjem

    Komentariši

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.